اخبار فوری|فوری: قیمت جدید بنزین در دولت رئیسی
فوری:جزئیات جدید از گرانی بنزین|بخوانید
هنوز یک کمیته کارشناسی مشترک بین دولت، مجلس و نمایندگان بخش خصوصی برای بررسی کارشناسی طرح های مطروحه در موضوع سهمیه بندی حامل های انرژی و قیمت گذاری آنها تشکل نشده است.
قیمت بنزین افزایشی می شود. قیمت بنزین با نوسان همراه است. قیمت بنزین بر قیمت کالاهای دیگر تاثیرگذار است. قیمت بنزین همواره تنش زا است. قیمت بنزین در سال آینده با تغییر همراه خواهد شد.
جزئیات جدید قیمت بنزین
فریدون عباسی در گفت وگو با ایسنا، درباره آخرین وضعیت بررسی طرح های سهمیه بندی بنزین در کمیسیون انرژی، بیان کرد: مباحثی که از ابتدای آغاز به کار مجلس یازدهم در این موضوع مطرح شده در کمیته نفت کمیسیون در حال بررسی است.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس ادامه داد: یکی از این طرح ها، طرح وان بود که سال گذشته مطرح شد و بنده به عنوان یک کارشناس سوالاتی را در خصوص این طرح بیان کردم و از ارائه کننده طرح خواستم که بنده را قانع کند و اکنون نیز در حال کار بر روی این طرح هستند.
وی در ادامه با بیان اینکه هنوز یک کمیته کارشناسی مشترک بین دولت، مجلس و نمایندگان بخش خصوصی برای بررسی کارشناسی طرح های مطروحه در موضوع سهمیه بندی حامل های انرژی و قیمت گذاری آنها تشکل نشده است، اظهار کرد: سال گذشته برخی از طرح های مطروحه در بحث تغییر شیوه اختصاص سهمیه ها در کمیسیون انرژی بررسی شد اما هنوز اجماعی صورت نگرفته تا با کار کارشناسی دقیق به یک نتیجه مشخص برسیم.
نماینده مردم کازرون در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه یکباره وزارت نفت و دولت خودش به سمت اجرای طرحی به صورت آزمایشی در حوزه سهمیه بندی بنزین رفته است، تصریح کرد: تا زمانی که در این حوزه به صورت جزیره ای کار شود به نتیجه مطلوب نخواهیم رسید و باید کارکرد هر یک از طرح ها و نتایح آنان مورد بررسی کارشناسی قرار گیرد.
عباسی در پایان تصریح کرد: مجلس جای خوبی برای بررسی این موضوعات است و هر تغییری در شیوه سهمیه بندی یا قیمت گذاری ها پس از انجام کار کارشناسی بهتر است همراه با مصوبه مجلس باشد.
از ابتدای سال جاری تاکنون روزانه حدود ۸۶.۳ میلیون لیتر بنزین توزیع شده که در مقایسه با میزان ۷۵ میلیون لیتری در سال گذشته، افزایش ۱۵.۲ درصدی مصرف این فرآورده در کشور را نشان می دهد. این میزان با توجه به صعودی بودن روند توزیع مصرف بنزین در کشور و نزدیک شدن به ماههای پایانی سال، باز هم افزایش خواهد یافت که البته به محدودیتها و ممنوعیتهای وضع شده مرتبط با کرونا نیز بستگی خواهد داشت؛ اما اگر ممنوعیتهای کم باشد، این عدد در تعطیلات نوروزی به حداکثر مقدار میرسد.
پیش بینی می شود که تردد در تعطیلات نوروزی امسال به مراتب از تعطیلات نوروزی سالهای قبل بیشتر باشد و پیشبینی می شود که مصرف بنزین در کشور بیشتر خواهد بود و روند مصرف بنزین نیز افزایشی است.
در سال ۱۴۰۰ در مقایسه با سال گذشته حدود ۱۶ درصد افزایش مصرف داشتیم و پیش بینی ها حاکیست که نوروز امسال متفاوت با سالهای قبل باشد و اگر محدودیتهای کرونایی نداشته باشیم، مصرف بنزین در تعطیلات نوروزی به روزانه بیش از ۱۰۰ میلیون لیتر برسد.
کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی درباره تدابیر صورت گرفته برای این مهم اعلام کرده است: برنامهریزیها را از ابتدای اسفندماه انجام میدهیم که برای سوخترسانی در ایام تعطیلات نوروزی آماده شویم. قطعا مصرف بنزین بالا خواهد رفت و برنامهریزی برای ذخیرهسازی مناسب در انبارهای کشور انجام شده است. مامورین و اکیپهای عملیاتی ما در کل کشور (در مناطق عملیاتی و حوزه ستادی) مراجعه میکنند و مسیرهای مختلف را در کشور بررسی میکنند، نواقص و کاستیها را بررسی و پیگیری کنند و برطرف کنند و ان شاءلله برای تعطیلات نوروزی که شروع آن ۲۵ اسفندماه است، آمادگی کامل داشته باشیم.
طبق اعلام ویس کرمی به وزارت نفت، بازدید از جایگاههای عرضه سوخت کشور طبق رویه سالهای قبل انجام میشود. در سال گذشته محدودیت و ممنوعیت تردد بود، از ابتدای اسفند ماه برنامهریزی برای اعزام اکیپهای عملیاتی و تیمهای بازرسی به مناطق مختلف کشور را انجام میدهیم تا آمادگی کامل جایگاهها را احراز کنند تا با توجه به افزایش تعداد سفرها، بتوانیم خدمات خوبی را در بحث سوخترسانی در ایام نوروز پیشرو ارائه کنیم.
پیش بینی افزایش مصرف بنزین احتمال واردات آن را بیشتر کرد؛ موضوعی که جلیل سالاری - مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران با صراحت آن را تکذیب کرد و گفت: میانگین مصرف روزانه بنزین در شرایط فعلی ۸۶ میلیون لیتر بوده و اکنون ذخایر بنزین در شرایط مطلوبی است و نوروز سال ۱۴۰۱ واردکننده بنزین نمیشویم.
در این بین خبری از تخصیص سهمیه سفر نیز وجود ندارد و تاکنون دولت در این رابطه تکلیفی را مشخص نکرده است.
میانگین مصرف بنزین در سال جاری به ۸۶ میلیون لیتر در روز رسیده است، اکنون تولید بنزین حدود ۱۰۳ تا ۱۰۴ میلیون لیتر در روز برآورد میشود. در چند روز گذشته اقداماتی در پالایشگاه لاوان در خصوص جلوگیری از خامفروشی انجام شد.
در خصوص سایر فراورده ها نیز باید گفت از ابتدای سال ۱۴۰۰ تا اواسط بهمن ماه سال جاری به صورت میانگین روزانه حدود ۵۱۰۰ تن گاز مایع در کشور توزیع شده که این عدد در سال گذشته، ۵۴۰۰ تن بوده، این رقم در مقایسه با سال گذشته حدود ۵.۶ درصد کاهش یافته که یکی از دلایل آن، توزیع الکترونیکی بوده، از ابتدای سال همچنین به صورت میانگین روزانه ۳.۹ دهم میلیون لیتر نفت سفید در کشور توزیع شده که این عدد در سال گذشته ۴.۵ میلیون لیتر در روز بوده که کاهش ۱۳ درصدی را نشان میدهد و علت این کاهش افزایش تعداد روستاهای گازرسانی شده است.
همچین روزانه حدود ۴ میلیون لیتر سوخت هوایی در کشور توزیع میشود که این رقم در ایام نوروز با توجه به افزایش تقاضا، بیشتر میشود و به روزانه ۵ میلیون لیتر نیز افزایش پیدا میکند. هرچه به روزهای پایانی سال نزدیک میشویم، این رقم افزایش پیدا میکند.
عبدالعلی رحیمی مظفری، عضو کمیسیون انرژی روز گذشته در صحن علنی مجلس امکان بررسی تغییر قیمت بنزین را مطرح کرد و گفته بود: «اگرچه در حال حاضر شایعاتی مبنی بر تغییر قیمت بنزین در فضای مجازی در حال انتشار است اما ذکر این نکته ضروری است که موضوع افزایش قیمت بنزین، در حد پیشنهاد مطرح شده که میتواند قبول یا رد شود.»
وی همچنین به ارزان بودن بنزین اشاره کرده و گفته بود: قیمت واقعی بنزین رقمی بالغ بر یک دلار است و مابقی آن یارانه است. بنابراین و بنا بر گفته عبدالعلی رحیمی مظفری، عضو کمیسیون انرژی، قیمت اصلی و حقیقی بنزین حدود ۲۸ هزار تومان است.
این نماینده مجلس گفت: مساله تغییر قیمت بنزین در مجلس مطرح شده و ممکن است تأیید یا رد شود. بر این اساس به نظر میرسد که هنوز رویکرد دولت و مجلس درباره افزایش قیمت بنزین مشخص نیست.
حمید پورمحمدی، معاون سازمان برنامه و بودجه گفته قیمت واقعی بنزین، ۲۰ هزار تومان است.
وی که ظاهراً از موافقان طرح تغییر سهمیه بنزین است، در گفتوگو با مهر اظهار کرده بود: افراد ثروتمند که هر کدام چند ماشین دارند، بیشتر از یارانه بنزین استفاده میکنند. قیمت اصلی و واقعی بنزین در اصل ۲۰ هزار تومان است، این افراد از ۱۷ هزار تومان مابهالتفاوت یارانه بیشتر استفاده میکنند.
تاکید پورمحمدی بر قیمت واقعی بنزین و یارانهای بوده که دولت روی هر لیتر بنزین پرداخت میکند. اما نگفته که منتظر بنزین ۲۰ هزار تومانی باشیم.
افزایش قیمت انرژی در پیش است؟
اعضای دولت و مجلس پیش از این چندین بار اعلام کردند که هدف تخصیص یارانه بنزین به همه افراد تنها توزیع عادلانه بنزین است و دولت قصد افزایش قیمت بنزین را ندارد. چند هفته پیش هم ابراهیم رئیسی شخصاً در گفتگوی زنده تلویزیونی به مردم وعده داد که قرار نیست بنزین گران شود و زمزمههای گرانی بنزین همه شایعه است.
طرح جدید بنزین از کی آغاز میشود؟
هوشنگ فلاحیان، معاون برنامهریزی وزارت نفت، امروز اعلام کرده این طرح قرار است از چند روز دیگر یا نهایتاً اوایل بهمن ماه به طور آزمایشی در دو جزیره کیش و قشم آغاز شود. پس از آن و در صورت موفقیت، این طرح به کل کشور تعمیم مییابد.
البته سناریوی دیگر سهمیه بنزین پس اجرای آزمایشی این طرح در کیش و قشم، کنسل شدن سراسری آن است. وزیر نفت روز سهشنبه در مجلس حاضر شده بود تا جزئیات این طرح را توضیح دهد. او پس از شنیدن نگرانیهای اعضای کمیسیون انرژی از احتمالاً افزایش تورم ناشی از توزیع بنزین بین مردم گفته بود: ممکن است با نگاه به نتایج اجرای پایلوت، این طرح هیچگاه به صورت سراسری اجرایی نشود.
در حال حاضر بنزین سهمیهای، لیتری ۱,۵۰۰ تومان و بنزین در بازار آزاد از قرار هر لیتر ۳,۰۰۰ تومان است. بنا بر گفتههای وزیر نفت در مجلس، پس از اجرای سهمیهبندی جدید بنزین و اختصاص سهمیه به همه افراد، بنزین همین قیمت میماند. تنها تفاوت آن این است که افراد میتوانند سهمیه بنزین ۱۵۰۰ تومانی خود را به ۳,۰۰۰ تومان بفروشند.
قیمت بنزین واقعی نیست
فریدون عباسی دوانی، رئیس کمیسیون مجلس هم درباره ارزان بودن حاملهای انرژی در ایران صحبت کرده است. عباسی دوانی چندین بار پیش از این و به خصوص در زمانی که هنوز تب طرح وان داغ بود اظهار تأسف کرده بود که قیمت بنزین واقعی نیست و باید به دنبال واقعی کردن قیمت بنزین بود.
البته فریدون حسنوند، یکی دیگر از اعضای کمیسیون انرژی حتی احتمال تغییر قیمت بنزین را به شدت تکذیب کرده و گفته بود: نه دولت و نه مجلس قصد افزایش قیمت حاملهای انرژی از جمله بنزین را ندارند و حتی این اجازه در لایحه بودجه ۱۴۰۱ هم به دولت داده نشده است.
اما عباسی دوانی در اظهاراتی کاملاً متفاوت گفته بود: ما وضعیت حاملهای انرژی در بودجه ۱۴۰۱ را بررسی میکنیم و احتمالاً برخی از موارد موجود در این طرحها را در بودجه بگنجانیم.
عباسی دوانی، یکی از موافقان طرح وان هم بود. طرحی بسیار شبیه به آنچه که حالا به صورت آزمایشی در کیش و قشم در حال اجراست. بنا بر جزئیاتی که از این طرح منتشر شده، قرار است دولت به هر کد ملی ۱۵ لیتر بنزین سهمیهای دهد. افراد هم میتوانند بنزین مازاد خود را در بازار و با قیمت بنزین آزاد بفروشند. یکی از انتقاداتی که به طرح وان و حالا طرح «بنزین برای همه» میشود افزایش قیمت بنزین است. غلامحسین حسنتاش، کارشناس انرژی و از مدیران قبلی نفتی این طرح را طرحی که «بنزین را به دست خود مردم گران میکند» نامیده بود.
مرتضی افقه، کارشناس کلان و عضو هیئت علمی دانشگاه چمران اهواز هم معتقد بود: به نظر میرسد این اقدام، زمینهچینی برای افزایش قیمت بنزین در آینده باشد. دولت به این نتیجه رسیده برای جبران کسری بودجه خود حتی به افزایش قیمت خدمات دولتی متوسل شود تا کسری بودجه خود را تأمین کند.
اظهارات ضد و نقیض نمایندگان مجلس حالا نگرانیها از تغییر قیمت بنزین را بین مردم افزایش داده و هنوز نه دولت و نه مجلس موضعگیری نهایی خود درباره این موضوع را مطرح نکردهاند.
دیدگاه خود را ارسال کنید