یارانه جدید | یارانه جدید نان | یارانه جدید 1401
افزایش مبلغ یاراجدید برای این خانوارها | یارانه جدید چه کسانی افزایش یافت؟
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: سال آینده یارانه ۴۰۰ هزار تومانی پرداخت میشوند.
بالاخره پس ازمدتها انتظار وعده یارانه جدید رئیسی عملی شد و به حساب سرپرستان واریز شد. تاکنون هیچ مسئولی در رابطه با پرداخت یارانه جدید موضوعی را مطرح نکرده است اما بر اساس صحبت کارشناسان یارانه جدید هنوز قابل برداشت نیست. یارانه جدید به گفته برخی از نمایندگان به صورت کالا پرداخت خواهد شد. در ادامه به آخرین اخبار از یارانه جدید می پردازیم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: سال آینده یارانه ۴۰۰ هزار تومانی پرداخت میشوند.
میرکاظمی، رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: میزان یارانه ۴۰۰ هزار تومانی سال آینده نیز پرداخت میشود.
مسعود میرکاظمی درباره وضعیت پرداخت یارانه ۴۰۰ هزار تومانی در لایحه بودجه سال آینده گفت: هنوز بررسی لایحه به این قسمت نرسیده است و فعلا روی منابع و مصارف کار می کنیم تا منابع و مصارف، درآمدها، حقوق و غیره مشخص شود؛ بحث یارانه مربوط به تبصره ۱۴ بودجه و در حوزه سازمان هدفمندسازی یارانه ها است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه اضافه کرد: همین میزان یارانه، سال آینده نیز پرداخت میشود.
میرکاظمی درباره اینکه احتمال ایجاد سامانه برای پرداخت یارانه غیرنقدی در سال ۱۴۰۲ وجود دارد یا نه، تصریح کرد: اگر روی سامانه کار شود و این سامانه آمادگی پیدا کند و به عنوان نمونه در شهر یا استانی اجرا شود و اجرای آن موفقیتآمیز باشد، احتمال استفاده از پرداخت یارانه غیرنقدی در سال ۱۴۰۲ وجود دارد.
رئیس سازمان برنامه وبودجه در پاسخ به اینکه آیا کار قابلتوجهی در دولت سیزدهم انجام شده است، گفت: کارهای خوب فراوان انجام شده و همین که دولت را با آن وضعیت تحویل گرفت و متوقف نشد و کار را ادامه داد کار بزرگی است.
پس از حذف ارز دولتی از نهادههای دام و طیور در اردیبهشتماه امسال، قیمت بسیاری از اقلام خوراکی از جمله مرغ و تخم و مرغ افزایش چشمگیری داشت بهگونهای این دو کالا افزایش چند برابری یافت و توان خرید مردم را از آنچه که بود هم کمتر کرد.
وعده دولت محقق نشد
هرچند که دولت برای جبران هزینهها وعده تخصیص یارانه را داد؛ اما آنگونه که از آمارها برمیآید بهرغم تزریق یارانه نقدی ۳۰۰ و ۴۰۰ تومانی بهازای هر نفر، با کاهش مصرف ۳۰ تا ۵۰ درصدی گوشت پروتئین مواجه هستیم که این روند به چرخه اقتصاد و تولید آسیب جدی وارد کرد.
پس از آزادسازی تعرفه نهادههای دامی قیمت گوشت مرغ به ۵۹ هزار و ۸۰۰ تومان رسید که باز هم از نظر تولیدکنندگان توجیه اقتصادی نداشت بااینحال دولت با درپیشگرفتن سیاست قیمتگذاری دستوری، مدت پنج ماه اوضاع را به همین روال مدیریت کرد. فشار بر تولید و ایستادگی در مقابل افزایش قیمت دوباره گوشت مرغ ممکن ادامه داشت تا جایی که در ۳۰ مهرماه معاون بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در رسانهها اعلام کرد: «قیمت مرغ کماکان ۵۹ هزار و ۸۰۰ تومان است و افزایشی در قیمت مرغ و تخممرغ نداریم».
اصرار بیفایده برای قیمت دستوری
درست در روزهایی که دولت میلی به افزایش قیمت مرغ نداشت در فروشگاههای پروتئینی گلستان مرغ کیلویی ۶۳ تا ۶۷ هزار تومان به فروش میرسید که این یعنی اصرار دولت به ثبات قیمت بیفایده بوده است. شاید به همین خاطر بود که در روزهای نخست آبانماه معاون بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی از افزایش قیمت مرغ خبر داد و دلیل این تصمیم را افزایش هزینههای تولید و استمرار فعالیت مرغداریها اعلام کرد.
به اعتقاد برخی فعالان اقتصادی، در امسال صنعت مرغداری با تورم ۴۰ درصدی روبهرو شد؛ چراکه ارزش خوراک طیور در امسال حدود پنج الی شش برابر افزایش یافت و ازآنجاییکه حدود ۷۰ درصد هزینه تولید در این بخش خوراک است، این افزایش قیمت تأثیر مستقیم بر نرخ تمام شده کالا گذاشت. مطابق رقمهای اعلامی، برای هزینه تولید و قیمت مرغ در کشتارگاهها نرخ مصوب جدید هم برای تولیدکنندگان بهصرفه نیست و مصرفکنندگان ناچارند قیمت بالای ۷۰ هزار تومان را برای مرغ بپذیرند.
اما باتوجهبه اینکه مصرفکنندگان برای تهیه گوشت مرغ با رقم کیلویی ۷۰ هزار تومان با مشکل مواجه خواهند شد به باور کارشناسان تنها راه جایگزینی این بخش عرضه کارت پروتئین است. این موضوعی است که چندی پیش امیر میران عضو اتاق بازرگانی ایران هم درباره آن تأکید کرده بود. به اعتقاد این فعال اقتصادی، بهجای شارژ حساب بانکی افراد کمدرآمد بهتر است کارت پروتئین در اختیار آنها قرار گیرد تا درایو صورت تولیدکننده و مصرفکننده با هم نفع ببرند.
کارت پروتئین به جای یارانه جدید
شروین اردلان رئیس هیات مدیره زنجیره تولید گوشت مرغ پیگیر همین نظر را دارد و در گفتوگو با خبرنگار بازار میگوید: شارژ حساب بانکی، اقتصاد و بازار تولیدکنندگان را کوچک میکند. اگر قرار به ارائه یارانه به مردم است، باید کارت پروتئین عرضه شود؛ چراکه در صورت تخصیص یارانه نقدی، تضمینی برای صرف این هزینه در بخش پروتئین نیست تداوم این روند دولت را ناگزیر به پرداخت تاوان، آن هم در حوزه بهداشت، درمان و مسائل پزشکی برای مصرفکنندگان میکند.
باوجود تأکید کارشناسان و تولیدکنندگان به عرضه پروتئین در قالب کالابرگ یا کارت پروتئین، دولت پس از گذشت شش ماه هنوز تصمیمی برای این اقدام نگرفته است موضوعی که از منظر برخی صاحبنظران نگرانکننده است چندی پیش نایبرئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید مجلس در گفتوگو با رسانهها اعلام کرده بود: بیتوجهی دولت به اجرای قانون بودجه درباره تأمین کالاهای اساسی با نرخ شهریور ۱۴۰۰ منجر به افزایش بیضابطه قیمت کالاها شد.
غلامرضا نوری قزلجه درباره نابسامانی بازار و گرانی کالاها گفته است: دولت قانون بودجه سال ۱۴۰۱ درباره تأمین کالاهای اساسی با نرخ شهریور ۱۴۰۰ از طریق کالابرگ الکترونیکی را اجرایی نکرد، اقدامی که منجر به افزایش بیضابطه قیمت کالاها شد؛ زیرا این موضوع موج تورمی را به دنبال داشت.
اهمیت پروتئین در سبد خانوار
بنا به نظر کارشناسان، مقرر بود ساماندهی ارز ترجیحی با چند شرط اصلی صورت گیرد که متأسفانه دولت به هیچ یک از این شرطها عمل نکرد، به این معنا که اکنون نه کالا با نرخ شهریور ۱۴۰۰ بهدست مصرفکننده میرسد و نه اینکه سازوکار کالابرگ الکترونیک به کار گرفته میشود تا مابهالتفاوت افزایش قیمتها برای مردم لحاظ شود.
باتوجهبه اهمیت پروتئین در سبد غذایی مردم به نظر میرسد دولت بهجای پرداخت نقدی یارانه به دهکهای کمدرآمد باید نسبت به تهیه کارت پروتئین و قراردادن آن باتوجهبه سرانه مصرف در سبد غذایی مردم اقدام کند تا بهاینترتیب از تولیدکننده و مصرفکننده بهصورت همزمان حمایت شود.
دولت با آییننامه اجرایی پرداخت کمک معیشت ماهانه به جانبازان و آزادگان موافقت کرد.
سخنگوی دولت از موافقت با آییننامه اجرایی پرداخت کمک معیشت ماهانه به جانبازان و آزادگانی که فاقد شغل هستند، توسط دولت خبر داد.
علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت اعلام کرد: دولت با آییننامه اجرایی پرداخت کمک معیشت ماهانه به جانبازان و آزادگانی که فاقد شغل هستند موافق کرد.
زمستان امسال برای جبران بخشی از ناترازی گاز، میتوان مانند سال گذشته با محاسبه پلکانی گازبها، علاوه بر ایجاد عدالت در پرداخت یارانه به هر خانوار، بخشی از ناترازی گاز را با کاهش مصرف جبران کرد.
ایران را میتوان بزرگترین پرداختکننده یارانه سوخت در جهان دانست. ایران در سال ۲۰۲۰ میلادی سهمی معادل ۱۶ درصد از یارانه انرژی جهان را به خود اختصاص داده بود.
در حالی که مجموع یارانه انرژی پرداخت شده در جهان در سال ۲۰۲۰ میلادی، کمی بیش از ۱۸۱ میلیارد دلار بوده، ایران در مجموع آن سال ۲۹.۶ میلیارد دلار یارانه به بخش انرژی پرداخت کرد.
از سوی دیگر، گزارش تفریغ بودجه سال ۱۳۹۹ نیز نشان میدهد، ایرانیها بیش از ۱.۶ هزار هزار میلیارد تومان یارانه پنهان دریافت کردهاند که از این میزان ۱.۴ هزار هزار میلیارد تومان مربوط به بخشهای مختلف انرژی از گاز طبیعی تا فرآوردههای نفتی و آب و برق است.
در واقع حدود ۹۰ درصد از یارانه پنهانی که در سال گذشته در ایران پرداخت شده مربوط به بخش انرژی است که در گاز عددی معادل ۹۸۰ هزار میلیارد تومان و در بخش فرآوردههای نفتی نیز ۴۰۰ هزار میلیارد تومان بوده است.
۱.۶ هزار هزار میلیارد تومان در واقع ۲.۵ برابر عملکرد بودجه عمومی دولت در سال ۹۹ است. همچنین این عدد معادل ۴۶ درصد از حجم نقدینگی کشور در آن سال به شمار میرود.
بررسیها نشان میدهد، ایرانیها درمجموع معادل۶.۳ میلیون بشکه نفت در روز انرژی مصرف میکنند. عددی که به آسانی قابلیت صرفهجویی ۵۰ درصدی را دارا است. در کنار این یارانه عظیمی که به دلیل فاصله قیمتی در ایران با میانگین جهانی وجود دارد، بدمصرفی در انرژی نیز باعث شده تا نگرانیها نسبت به واردات انرژی بیشتر شود.
این موضوع علاوه بر سوختهای مایع مانند بنزین در خصوص گاز نیز حکمفرما است. در حال حاضر ایران ظرفیت تولید روزانه بیش از یک میلیارد متر مکعب گاز را دارا است. با این حال تولید گاز شیرین کشور روزانه تا ۸۶۰ میلیون متر مکعب در روز برآورد میشود. اعدادی که در مقیاس جهانی، به اندازه مصرف چند کشور است اما به تنهایی در ایران سوزانده میشود.
در زمستان سال گذشته ایرانیها در بخش خانگی به طور میانگین ۶۵۰ میلیون متر مکعب در روز گاز سوزاندند. این رقم در برخی روزها تا بالای ۷۲۰ میلیون متر مکعب در روز نیز بالا رفت.
در واقع اگر جریمه مشترکان پر مصرف در سال گذشته انجام نمیشد این رقم ممکن بود بالاتر باشد. بر اساس اعلام شرکت ملی گاز ایران، پس از اجرای این طرح در زمستان سال گذشته، میزان مصرف ۵۰ درصد از پله ششم به بالا کاهش یافت و این دسته از مشترکان مشمول پاداش صرفهجویی تا ۱۲۰ هزار تومان شدهاند. نکته مهم آن است که هرچند تعرفه گاز افزایش پیدا کرد اما هنور با قیمت ارزش گاز فاصله دارد.
از سوی دیگر آنگونه که وزیر نفت نیز بر آن تاکید دارد، بیشترین یارانه انرژی را مشترکان پرمصرف دریافت میکنند که نشاندهنده آن است عدالت اجتماعی رعایت نشده است، با این حال مبنای افزایش تعرفه گاز مشترکان پرمصرف قیمت گاز صادراتی نیست و خیلی پایینتر از آن است و بهصوت پلکانی محاسبه میشود.
با نزدیک شدن به ماههای سرد سال و افزایش مصرف گاز در کشور، دوباره نگرانیها نسبت به ناترازی گاز در زمستان امسال مطرح است.
در حال حاضر، تقریبا ۳۷ درصد مصرف گاز کل کشور در بخش گاز خانگی و تجاری است و این میزان به صورت میانگین سالانه است و در زمستان و فصلهای سرد سال این نسبت مصرف گاز به مراتب بالاتر از ۵۰ درصد کل مصرف کشور است. بنابراین سیاست بهینه در این زمینه تمرکز بر بهینهسازی مصرف به خصوص در بخش خانگی و تجاری است.
البته نگاهی به آمارها و گزارشها نشان میدهد بخش خانگی در تمام موارد پرمصرف نیست و حدود ۶۳ درصد از مشترکان بخش خانگی در پلههای یک تا سه محاسبه قیمت گاز قرار دارند. در واقع ۶۳ درصد از جمعیت، الگوی مصرف گاز را رعایت میکنند.
این ۳ پله، در زمستان سال گذشته نیز جریمهای پرداخت نکردند و تعرفه گاز آنها مانند سال ۱۳۹۹ محاسبه شد. حدود ۲۵.۵ درصد از مشترکان بخش خانگی نیز در پلههای ۴ و ۵ قرار دارند که افزایش قیمت گازبها برای آنها بسیار ناچیز بوده است. در واقع حدود ۸۷ درصد از جمعیت با کمترین انحراف معیار از الگو، گاز را مصرف کردهاند.
از سوی دیگر، پرمصرفها در حوزه گاز جزو دهکهای بالای جامعه هستند تا آنجا که در بررسی شهر تهران ۸۰ درصد مشترکان بدمصرف که تا آخرین پله بالا رفتهاند، در مناطق ۱، ۲ و ۳ شهری زندگی میکنند و در مجموع مناطق شمالی بیش از ۹۳ درصد پرمصرفها را در خود جای داده است.
همچنین با محاسبهای ساده مشخص میشود که مشترکان پرمصرف گازی کمتر از ۱۳ درصد کل مشترکین هستند ولی مصرف آنها به صورت میانگین بین ۵ تا ۶ برابر یک مشترک با مصرف عادی است یعنی به تنهایی این بخش به اندازه کل ۸۷ درصد مشترکین دیگر گاز مصرف میکنند.
بنابراین مسئله اصلی در مسئله بهینهسازی، کنترل و مدیریت مصرف مشترکان پرمصرف است که از طریق اعمال سیاستهای قیمتی میتوان مصرف آنها را کاهش داد.
بنابراین الگوی اصلی در این نقطه، تمرکز بر مشترکان پرمصرف و افزایش نمایی قیمت مصرف گاز به ازای پلکان بالاتر از الگوی بهینه مصرف است که به آن مدل تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها گفته میشود.
در این روش مشترکان با مصرف در الگوی بهینه، با هیچ افزایش قیمتی مواجه نخواهند شد و تنها افزایش و واقعی سازی قیمت متوجه مشترکان پرمصرف خواهد بود که هم در بحث عادلانه کردن استفاده از یارانهها، این مدل تعرفه گذاری، مدل مناسبی است؛ هم در کاهش مصرف و بهینهسازی مصرف که از طریق واقعی سازی تعرفه به وقوع میپیوندد.
این موضوع علاوه بر سوختهای مایع مانند بنزین در خصوص گاز نیز حکمفرماست. در حال حاضر ایران ظرفیت تولید روزانه بیش از یک میلیارد متر مکعب گاز را داراست. با این حال تولید گاز شیرین کشور روزانه تا ۸۶۰میلیون متر مکعب در روز برآورد میشود. اعدادی که در مقیاس جهانی، به اندازه مصرف چند کشور است، اما به تنهایی در ایران سوزانده میشود.
اگرچه ۷۶میلیون نفر از مردم یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰هزار تومانی را دریافت میکنند، اما گروهی از مشمولان یارانه هنوز موفق به دریافت یارانه نقدی جدید نشدهاند. سخنگوی سازمان هدفمندی یارانهها از امکان ثبتنام جاماندگان در سامانه خبر داده است.
سخنگوی ستاد هدفمندی یارانهها اعلام کرد از کل جمعیت ایران، تنها یک میلیون و ۶۹۰هزار خانوار جزو دهک دهم بودند که با بازبینیهای انجام شده مشخص شد که نیمی از این خانوارها جزو دهک اول تا نهم بوده و مشمول یارانه جدید میشوند. اما این گروه ۵۰۰هزار نفری خانوارها، تاکنون موفق به دریافت یارانه نقدی ۳۰۰ و ۴۰۰هزار تومانی نشدهاند و برای دریافت یارانه باید در سامانه سازمان هدفمندی یارانهها ثبتنام کنند.
جاماندگان یارانه برای ثبتنام یارانه باید به سامانه my.gov.ir مراجعه و اطلاعات خانوار خود را در سامانه ثبت کنند تا پس از بررسی اطلاعات مشمول یارانه نقدی شوند.
آنگونه که حسینی اعلام کرده هر ماه عدهای از جاماندگان یارانه در سامانه my.gov.ir ثبتنام میکنند و مشمول یارانه جدید میشوند. اکنون افرادی که مشمول یارانه نشدهاند میتوانند در این سامانه ثبتنام کنند و یارانه جدید را دریافت کنند.
اما سوالی که وجود دارد این است که آیا معوقات یارانه نقدی به حساب جاماندگان واریز میشود یا نه؟ سخنگوی سازمان هدفمندی یارانهها اعلام کرده که «هر ماه درخواست افراد جدید بازبینی میشود و چنانچه این افراد جزو دهک اول تا نهم شناخته شوند به جمع یارانهبگیران اضافه میشوند و معوقات یارانه به حساب آنها واریز میشود. اما از میان افرادی که یارانهبگیر هستند فردی حذف نمیشود.»
ماجرای جاماندگان یارانه در حالی هنوز مطرح است که شش ماه از شروع واریز یارانه جدید میگذرد و هنوز برخی از افراد نتوانستهاند به لیست جدید اضافه شوند.
از طرف دیگر مساله مهم این است که کلیه افرادی که مشمول یارانه نشدهاند باید در سامانه ثبتنام کنند و منتظر بمانند که آیا یارانه جدید به حساب آنها واریز میشود یا نه. این روند در حالی است که بسیاری معتقدند دولت میتواند با ارسال یک پیامک به جاماندگان تکلیف آنها را مشخص کند. پیامکی که میتواند برای سرپرست خانوار ارسال شود و در آن مشخصا عنوان کند که خانوار مشمول یارانه شناخته شده و باید در سامانه هدفمندی یارانهها ثبتنام کند.
این درخواست در حالی است که بسیاری از جاماندگان میگویند هر ماه در سامانه ثبتنام میکنند و هنوز یارانهای برای آنها واریز نشده است. به عبارتی این افراد هنوز نمیدانند که جزو کدام دهک درآمدی هستند.
مساله دیگری که مطرح میشود این است که اگرچه سخنگوی ستاد هدفمندی یارانهها اعلام کرده که معوقات یارانه به حساب سرپرستان واریز میشود، اما برخی از افرادی که به تازگی مشمول یارانه شدهاند میگویند بعد از گذشت چند ماه هنوز معوقات خود را دریافت نکردهاند.
ششمین مرحله یارانه نقدی در حالی واریز شد که قرار بود از مهر ماه پرونده واریز یارانه نقدی بسته و کالابرگ پرداخت شود. اما حالا گزارشها میگوید پرونده کوپن بسته شده و قرار است بعد از این یارانه نقدی پرداخت شود.
این خبر را محسن زنگنه، نایبرئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس اعلام کرده و گفته یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی جایگزین حذف دلار ترجیحی شده است.
امشب یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی به حساب سرپرستان خانوار واریز میشود. اما همزمان با نزدیک شدن به زمان واریز یارانه، دو مساله مطرح شده یکی ماجرای ۱۰ برابر شدن رقم یارانهها و دیگری واریز دو برابری یارانه در مهرماه.
پیگیریها نشان میدهد که یارانه مهر ماه قرار است به روال هر ماه به حساب سرپرستان خانوار واریز شود و هیچ تغییری در مبلغ واریزی ایجاد نشده است.
بر این اساس برای افراد دهکهای اول تا سوم مبلغ ۴۰۰ هزار تومان و برای افراد دهکهای چهارم تا نهم مبلغ ۳۰۰ هزار تومان یارانه واریز میشود.
اما ماجرای یارانه ۱۰ برابری و یا یک و نیم میلیونی چیست؟ هیچ کدام از مقامات دولتی به این مساله اشاره نکردهاند و هیچ خبر رسمی مبنی بر افزایش یارانهها وجود ندارد.
تنها نکتهای که در هفته جاری اعلام شد، افزایش کمک معیشتی خانوارهای تحت پوشش کمیته بهزیستی و امام خمینی بود.
کمک معیشتی ۱٫۵ میلیونی خانوارها
چند روز قبل، معاون امور مجلس رئیس جمهور اعلام کرد که قرار است کمک معیشتی خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی بین ۱۵ تا ۱۰ درصد افزایش داشته باشد.
مبلغ مستمری معیشتی ماهانه خانوارهای تحت پوشش این دو نهاد، بر اساس بعد خانوار متفاوت است. این مبلغ برای خانواده یک نفره ماهانه ۴۲۰ هزارتومان، خانواده دو نفره ۶۰۰ هزار تومان، سه نفره ۸۴۰ هزار تومان، چهار نفره یک میلیون و ۸۰ هزار تومان و پنج نفره یک میلیون و ۳۲۰ هزار تومان است.
در صورتی که این افزایش ۱۰ تا ۱۵ درصدی اعمال شود، مبلغی به مستمری خانوارها اضافه میشود و مستمری خانوارهای پنج نفر و بیشتر به حدود یک و نیم میلیون تومان میرسد.
با انتشار این خبر، این مساله در برخی از رسانهها مطرح شده بود که قرار است یارانه معیشتی برخی از افراد به یک و نیم میلیون تومان در ماه برسد. در حالی که این رقم کمک معیشتی خانوارهای تحت پوشش است که برای یک خانوار محاسبه شده است.
در کنار این خبر، همزمان خبر دیگری در برخی از رسانهها مطرح شد که مبلغ یارانه مهرماه دو برابر ماههای دیگر است و احتمالا افراد باید منتظر دریافت یارانه ۶۰۰ و ۸۰۰ هزار تومانی باشند.
این خبر در حالی توسط برخی رسانهها بازنشر شده که هیچ کدام از مقامات دولتی چنین خبری را اعلام نکردهاند و در سایت سازمان هدفمندی یارانهها هم چنین خبری وجود ندارد. از طرفی هیچ رویداد خاصی رخ نداده که دولت بخواهد این ماه مبلغ یارانه نقدی را دو برابر کند.
به نظر میرسد چیزی که باعث چنین شایعهای شد، مساله پرداخت کالابرگ در مهرماه بود. از چند ماه قبل این مساله در مجلس و دولت مطرح شد که از مهرماه دولت باید به جای یارانه نقدی، کالابرگ میان مردم توزیع کند.
حالا برخی گمان میکنند که این ماه دولت هم کالابرگ توزیع میکند و هم یارانه نقدی. اما چند روز قبل بود که وزیر اقتصاد رسما اعلام کرد توزیع کالابرگ هنوز به مرحله اجرایی نرسیده و یارانه مهر ماه هم نقدی است.
داستان تورم و کوچک شدن سفره معیشتی خانوار به نظر میرسد به جایی رسیده که شاید حقوق کارمندان و بازنشستگان لشگری و کشوری امسال دوباره افزایش پیدا کند.
آخرین گزارش مرکز آمار از وضعیت تورم نشان میدهد که نرخ تورم سالانه تیر ماه امسال برای خانوارهای کشور به ۴۰.۵ درصد رسیده است که نسبت به ماه قبل (خرداد ۱۴۰۰)، ۱.۱ درصد افزایش دارد.
در این میان، نرخ تورم نقطهای نیز در تیر ماه ۱۴۰۱ به عدد ۵۴ درصد رسیده که این عدد در مقایسه با ماه قبل ۱.۵ واحد درصد افزایش یافته است. نرخ تورم نقطهای گروه عمده خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات نیز با افزایش ۴.۴ واحد درصدی به ۸۶ درصد و گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» با افزایش ٠.١ واحد درصدی به ۳۶.۹ درصد رسیده است.
احتمال افزایش دوباره حقوق
با توجه به این آمارها و داستان تورم و کوچک شدن سفره معیشتی خانوار، به نظر میرسد شرایط به جایی رسیده که شاید حقوق کارمندان و بازنشستگان لشگری و کشوری امسال دوباره افزایش پیدا کند.
از قرار معلوم، سازمانهای «امور اداری و استخدامی» و «برنامه و بودجه» در پیشنهادی مشترک، الگوی جدیدی از افزایش حقوق و مستمری کارمندان و بازنشستگان را جهت بررسی و اتخاذ تصمیم به دولت ارائه کردهاند.
این پیشنهاد با هدف بهبود و کمک به معیشت کارمندان و بازنشستگان کشوری و لشکری و ارتقای قدرت خرید آنها به دولت ارائه شده است و در روزهای آینده روال قانونی تایید آن طی خواهد شد.
بر این اساس، برخی روایتها و گزارشها حاکی از آن است که در صورت تایید این پیشنهاد، احتمالا افزایش مجدد حقوق کارکنان و بازنشستگان لشکری و کشوری در دستور کار دولت قرار گرفت. در سال جاری افزایش ۱۰ درصدی حقوق ها برای غیرحداقلبگیران در دستگاههای اجرایی اعمال شده است.
فشار مجلس به دولت
در این میان، دیروز در مجلس نیز برخی از نمایندگان نسبت به وضعیت بازنشستگان لشکری و کشوری انتقاد کردند. در همین رابطه، محمد وحیدی، عضو کمیسیون آموزش مجلس در نشست علنی مجلس عنوان کرد: افزایش ۱۰ درصدی برای حقوق بازنشستگان شاغل از کارکنان لشگری و کشوری شرایط سختی را برای آنها در کشور ایجاد کرده است.
علی باباییکارنامی، رییس فراکسیون کارگری مجلس نیز در صحن علنی مجلس طی یک تذکر شفاهی خطاب به دولت گفت: علاوه بر اینکه باید به وضعیت کارگران توجه ویژهای داشته باشد، باید برای افزایش حقوق بازنشستگان در حوزههای کشوری و لشگری که برای ما بسیار مهم هستند تصمیم بگیرد. همچنین رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز باید نسبت به دولت گذشته در خصوص وضعیت بازنشستگان لشگری و کشوری و همه مزد بگیران دولت مهربانتر عمل کند.
آقای حسینی گفت: واریز مستمری معیشتی خانوار مستمری بگیر سازمان بهزیستی در شهریور ماه نیز طبق روال سنوات گذشته، به شرح ذیل می باشد:
خانواده یک نفره ۴۲۰ هزار تومان
خانوار ۲ نفره ۶۰۰ هزار تومان
خانواده ۳ نفره ۸۴۰ هزار تومان
خانواده ۴ نفره یک میلیون و هشتاد هزار تومان
خانواده ۵ نفره به بالا مبلغ یک میلیون و سیصد و بیست هزار تومان
حسین قربانزاده در مورد آخرین وضعیت اختصاص سهام عدالت به بازماندگان دو دهک کمدرآمدی و تحت پوشش نهادهای حمایتی به کجا رسید، گفت: سهام عدالت تکمیلی برای افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی در دولت به تصویب رسید. بعد از آن یک ایراد حقوقی به آن مصوبه گرفته شد و برای رفع این ایراد به معاونت حقوقی رئیسجمهور ارجاع شد.
دیدگاه خود را ارسال کنید