عرضه اولیه | جزییات عرضه اولیه | عرضه اولیه خرداد 1401
جزییات عرضه اولیه منتشر شد | در عرضه اولیه فردا چه کسانی میتوانند شرکت کنند؟
ششمین عرضه اولیه سال جاری در بازار فرابورس انجام می شود اما فقط صندوق های سرمایه گذاری قادر به شرکت در این عرضه اولیه هستند.

عرضه اولیه ۳۴ میلیون و ۳۰۰ هزار از سهم شرکت فرانسوز یزد در نماد "کایزد" در بازار فرابورس عرضه می شود. تنها سرمایه گذاران واجد شرایط به روش حراج میتوانند در این عرضه شرکت کنند. صندوق ها ی خریدار این عرضه اولیه، تا ۹۰ روز پس از عرضه اولیه امکان فروش ۵۰ درصد از سهام را نخواهند داشت. درواقع عموم مردم در این عرضه اولیه هم امکان مشارکت ندارند و سهام شرکت مذکور فقط به سرمایهگذاران واجد شرایط عرضه میشود. منظور از سرمایهگذاران واجد شرایط صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله و صندوقهای سرمایهگذاری مشترک ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار است. در ادامه جزییات منتشر شده از عرضه اولیه خرداد را بخوانید.
جزئیات عرضه اولیه فردا
صندوق ها ی خریدار این عرضه اولیه، تا ۹۰ روز پس از عرضه امکان فروش ۵۰ درصد از سهام را نخواهند داشت. درواقع عموم مردم در این عرضه هم امکان مشارکت ندارند و سهام شرکت مذکور فقط به سرمایهگذاران واجد شرایط عرضه میشود. منظور از سرمایهگذاران واجد شرایط صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله و صندوقهای سرمایهگذاری مشترک ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار است.
عرضه اولیه سال ۱۴۰۱ کداماند؟
پتروشیمی الوند
شرکت پالایشی ستاره خلیج فارس
شرکت حمل و نقل ریلی رجا
پتروشیمی اروند
فروشگاه شهروند
حریر خوزستان
هلدینگ سلولزی
کارگزاری صبا تامین
صنایع عمومی تامین
خدمات ارتباطی رایتل
سرمایه گذاری صنایع لاستیک (نخ تایر صبا)
شیمی بافت
پخش دارویی اکسیر
پالایشگاه امام خمینی شازند
تپسی
زیرمجموعههای شستا در صف عرضه اولیه
همچنین نماد شستا در گزارش تفسیری خود برنامه عرضه اولیههای زیرمجموعههای خود برای تابستان ۱۴۰۰ تا بهار ۱۴۰۱ را اعلام کرده بود که این عرضه اولیهها انجام نشد تا احتمالا برخی از آنها در سال ۱۴۰۱ در بورس عرضه شوند.مریم محبی، کارشناس بازار سهام درباره شیوه ورود عرضههای اولیه به بازار سهام گفت: عرضه اولیه سهام شرکتها در واقع جذابترین گزینه سرمایهگذاری برای سرمایهگذاران، به ویژه تازه واردترها و افراد دارای سرمایههای اندک به شمار میرود.
نمادهای بورسی که در هر یک از بازارهای بورس یا فرابورس درج میشوند ابتدا توسط یکی از شرکتهای مشاور سرمایهگذاری یا تامین سرمایه مراحل ارزشگذاری را طی میکنند.
وی در این باره افزود: این تعیین ارزش بر اساس بررسی کامل بنیادی شرکت، تخمین سودآوری آتی، تخمین نرخ بازدهی مورد انتظار سرمایهگذار و استفاده از روشهای ارزشگذاری همچون تنزیل جریانات نقدی انجام میشود.
محبی گفت: اگر ارزش سهمی که در بازار عرضه میشود، توسط شرکتهای مربوطه، مناسب ارزیابی نشده و اصطلاحا بصورت overvalue یا گران فروشی در بورس عرضه شود، این موضوع آسیبهای متعددی را بصورت زنجیروار بر پیکره کلی بازار بورس وارد خواهد کرد. زیرا سهامداران در هنگام عرضه و یا هنکام خرید متوجه این گران فروشی شده و اعتماد خود را نسبت به بیطرف بودن سازمان و همچنین شرکت ارزشگذار از دست میدهد.
اثرات گرانفروشی عرضه اولیه
وی درباره آثار زیان گران فروشی عرضه اولیهها در بازار گفت: این امر باعث خروج زودهنگام سرمایهگذاران از بورس و متعاقبا خروج نقدینگی از بازار میشود که میتوانست عواید حاصل از عرضه اولیه را وارد فرآیند توسعه شرکت نماید. بنابراین زیان سهامدار، باعث خروج سرمایه از بخش مولد اقتصاد کشور شده و همزمان اعتبار و توان ارزیابی ارزش یک نماد که توسط شرکتهای مربوطه به درستی تشخیص داده نشده است، اعتبار کلی شرکت ارزشگذار و همچنین شاکله کلی سازمان بورس را دچار چالش های متعدد میکند.
وی تاکید کرد: بنابراین لازم است تا شرکتهای مشاور سرمایهگذاری یا تامین سرمایه به عنوان نهادهای ذیصلاح توسط بورس، قدردان اعتماد سرمایه گذاران و همچنین سازمان بورس بوده و با اعلام واقعی ارزش ذاتی هر نماد، باعث افزایش جذابیت مشارکت مردم در خرید عرضههای اولیه شوند.
محبی در بخش دیگری درباره اهمیت زمان عرضه یک سهم به بازار سهام گفت: زمان عرضه، از مبحث گران بودن یا نبودن آن، با اهمیتتر است. هر چند عرضه اولیههای اخیر میتوانست با قیمت مناسبتری به بازار عرضه شود، ولی ارزانترین سهم نیز اگر در زمان نامناسب عرضه شود، روند عادی بازار را دچار چالش میکند.
وی افزود: عرضههای اخیر در کمتر از یک هفته از زمان عرضه، قفل در صف فروش شدند که این موضوع بیانگر و تایید کننده اهمیت لزوم ورود عرضههای اولیه با قیمت مناسب و در زمان مناسب است.
هشدار رئیس سازمان بورس به سهامداران
در چنین شرایطی به نظر میرسد میزان مشارکت در عرضه اولیه نسبتا بزرگ فجهان هم چندان از این بالاتر نباشد. بنابراین اگر فرض کنیم به واسطه این که زمان سفارشگذاری فجهان در ساعت مناسبتری بوده و همچنین چون جذابیت آن هم بیشتر بوده مشارکت اندکی افزایش یابد، به نظر میرسد رقم مشارکت ۲.۶۵۰ میلیون نفری تخمین مناسبی برای میزان مشارکت در این عرضه اولیه باشد.
در چنین شرایطی با توجه به عرضه ۴ میلیارد سهم، انتظار میرود به هر کد معاملاتی حدود ۱۵۰۰ سهم اختصاص یابد. با توجه به حداکثر قیمت ۵۵۰ تومانی هر سهم فجهان، انتظار میرود حدود ۸۲۰ هزار تومان سهام به خریداران فجهان اختصاص یابد.
به این ترتیب احتمالا مجموع ارزش دو عرضه اولیه امروز بازار سهام نزدیک به یک میلیون تومان باشد. اگر هم فرض کنیم مثل اغلب عرضه اولیههای اخیر بورس این دو نماد میتوانند طی یک ماه آینده حدود ۱۰۰ درصد رشد کنند، میتوان انتظار داشت سود جذاب یک میلیون تومانی را نصیب خریداران عرضه اولیه کند. چنین رقمی در شرایطی که بورس دوباره در مدار صعودی قرار گرفته، میتواند منجر به ایجاد لشکر جدید خریداران عرضه اولیه شود. چیزی که سال گذشته هم شاهد آن بودیم و به واسطه آن میزان مشارکت عرضه اولیهها تا بیش از ۵.۴ میلیون نفر هم رشد کرد.
دیدگاه خود را ارسال کنید