سهام عدالت|فروش سهام عدالت|دارندگان سهام عدالت

سهام عدالت سوپاپ اطمینان بورس

کارشناسان بورس معتقدند که اگر به روال سابق فروش سهام عدالت ادامه دار بود و جلوی آزادسازی گرفته نمی‌شد، بازار سهام به قهقرا می‌رفت و نظم بازار سرمایه از بین می‌رفت.

سهام عدالت سوپاپ اطمینان بورس
پایگاه خبری تحلیلی بازار بورس:

زمانی که ۶۰ درصد از سهام عدالت آزادسازی شد این امکان برای سهامداران که از اواسط دهه ۸۰ شمسی در انتظار این اتفاق بودند محیا شد تا مالک سهام خود شوند اما افت ناگهانی بورس سبب شد که ارزش سبد سهام عدالت با ریزش شدید روبرو شود. این امر سبب شد که قانون گذران بورس قانون فروش و آزادسازی سهام عدالت را لغو کنند تا کمکی به حال نزار بورس در شوک فرو رفته کرده باشند، ازاین‌رو لغو قانون سبب شد که امیدها به بازار برگردد و تب فروش سهام عدالت فروکش کرد. در این میان نیز پیشنهاد سال گذشته برای اعطای کارت اعتباری به سهامداران عدالت به مصوبه دولت مطرح شد و کم‌کم سرمایه‌گذار خسته از ریزش‌های ممتد بورس امیدوار شد که بازار به روال سابق برگردد.

اما چند روز پیش شایعاتی درباره آزادسازی مجدد سهام عدالت مطرح شد که ما را راغب کرد گفتگویی با یک کارشناس سرمایه داشته باشیم و نظر وی را در این مورد بدانیم.

 

شاکله‌های اصلی بازار

روزبه شریعتی کارشناس بازار سهام  درباره اهمیت سهام عدالت در بورس اظهار کرد: «نمادهای سبد سهام عدالت در واقع از نمادهای ارزشمند بازار هستند و شرکت‌های بسیار مهمی را شامل می‌شود و می‌توان بیان داشت که شاکله اصلی بازار را تشکیل می‌دهد، یعنی شامل شرکت‌های فولاد مبارکه، شرکت ملی مس، چادرملو و گل گهر و... سهم همین شرکت‌ها کافی است تا به اهمیت این سبد پی ببریم.»

وی درباره علت ریزش ۱۰ درصدی سهام عدالت اظهار کرد: «شرکت‌های بورسی در سهام عدالت پرتفوهای ارزشمندی هستند که متأثر از ارزش بازار سهام عدالت دچار ریزش می‌شود. ضمن اینکه وقتی پروژه سهام عدالت در دهه هشتاد استارت خورد،‌ یکسری ضعف‌ها و نواقصی داشت و متأسفانه به همین شکل باقی ماند،‌ و سال گذشته که آزادسازی سهام عدالت آغاز شد وضعیت بازار سرمایه ما در حدی نبود که تغییر را درک کند و بازار سرمایه از حجم عظیم آزادسازی آسیب دید.»

اتفاقی که هیچ‌گاه برای سهام عدالت رخ نداد

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: «حجم قابل‌توجهی از سهام شرکت‌ها در سبد سهام عدالت است و این بستر برای شرکت‌ها فراهم نیست که آزادسازی صورت بگیرد و در اصطلاح سهام شناور به بازار اضافه شود. این امر نیازمند راهکاری بود که باید برای این موضوع فراهم می‌شد اما هیچ‌گاه این اتفاق رخ نداد و درواقع علت آنکه بعد از رشد شارپی و ریزش آبشاری جلوی فروش سهام عدالت گرفته شد به‌این‌علت بود که بازار سرمایه دیگر کشش این حجم از فروش را نداشت و اگر بازار در همان اول جلوی فروش سهام عدالت را می‌گرفت و به همین منوال پیش می‌رفت ارزش این پرتفوی سهام عدالت می‌توانست تا ۳۰ درصد افزایش پیدا کند،‌البته ناگفته نماند که اگر به روال سابق فروش سهام عدالت ادامه‌دار بود و جلوی آزادسازی گرفته نمی‌شد، بازار سهام به قهقرا می‌رفت و نظم بازار سرمایه از بین می‌رفت».

 به بورس شوک وارد می‌شود؟

شریعتی ادامه داد: «اصل ماجرا این است که مجموع سهام عدالت تشکیل‌دهنده یک سری از کرسی‌های مدیریتی در شرکت‌های خاص است،که اصل آزادسازی این شرکت‌ها نباید به شیوه خرد و شناور باشد،‌ بلکه باید به‌صورت آگهی‌های عمده واگذار شود. زیرا که کشش و توانایی بازار برای این عرضه شناور وجود ندارد.»

وی در پایان درباره صحبت‌های اخیر در مورد آزادسازی مجدد سهام عدالت اظهار کرد: « اگر اکنون اعلام کنند که اجازه فروش سهام عدالت وجود دارد، بازار سرمایه با یک شوک عظیم روبرو و با ریزش شدیدی مواجه خواهد شد. باید فعل و انفعالات سهام عدالت مردمی که مایل به فروش هستند را در غالب آگهی و بلوکی جلو برد و البته باید بیان کرد اگر کسی نیاز به فروش سهام عدالت نداشته باشد گل سبد بازار سهام را در اختیار دارد.»

دیدگاه خود را ارسال کنید