وام قرض الحسنه | وام قرض الحسنه بانکی | وام قرض الحسنه میلیونی
وام قرض الحسنه دولت برای مستمری بگیران | مبلغ افزایش وام بازنشستگان در سال آینده تصویب شد
نایب رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری گفت: پیشنهاد دادهایم که رقم تسهیلات را برای سال آینده به ۱۰هزار میلیارد تومان برسانند که اگر این رقم نهایی شود، امکان آن وجود دارد که به ۵۰۰ هزار نفر ۲۰ میلیون تومان پرداخت شود. البته احتمالا ارزش این وام ۲۰ میلیون تومانی حتی به پای ارزش وام ۱۲ میلیون تومانی امسال نخواهد رسید.
وام قرض الحسنه یکی از انواع وام های بانکی است؛ این نوع وام در واقع عقدی است بین بانک و قرض گیرنده که طبق مقررات و ضوابط مبلغی به عنوان قرض به فرد داده می شود؛ طبق قرار داد مبلغ وام قرض الحسنه توسط وام گیرنده باید باز پرداخت شود. بانک های مختلفی وام قرض الحسنه به سپرده گذاران خود ارائه می دهند. سقف تسهیلات وام قرض الحسنه به متقاضیان و میزان کارمزد آن هر ساله توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مشخص میشود. وام قرض الحسنه همان طور که از نامش پیداست، دارای نرخ کارمزد کمی است؛ عموما نرخ کارمزد تسهیلات صفر تا چهار درصد است که از مشتریان دریافت میشود.
نایب رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری گفت: پیشنهاد دادهایم که رقم تسهیلات را برای سال آینده به ۱۰هزار میلیارد تومان برسانند که اگر این رقم نهایی شود، امکان آن وجود دارد که به ۵۰۰ هزار نفر ۲۰ میلیون تومان پرداخت شود. البته احتمالا ارزش این وام ۲۰ میلیون تومانی حتی به پای ارزش وام ۱۲ میلیون تومانی امسال نخواهد رسید.
علیرضا حیدری (نایب رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری) با انتقاد از سیاستهای اقتصادی دولت و نحوهی بودجهریزی گفت: ما نگران وضعیتِ قیمتها در سال ۱۴۰۲ هستیم. تا چند وقت پیش از ذخیرهی دارویی که با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد شده بود استفاده میکردیم، اما با حذف ارز ۴۲۰۰ داروسازان مجبور شدند مواد اولیه را با ارز جدید وارد کنند که این رقم چیزی حدود ۶ تا ۷ برابر قیمتهای سال گذشته است. بنابراین یکی از بزرگترین مشکلات ما در سال آینده مشکل درمان و دارو است. البته همین امروز هم نشانههایی از این مشکلات خود را نمایان کرده است؛ به طور مثال، داروی بیماران خاص گیر نمیآید و یا اگر هم گیر بیاید بسیار گران است و ما مراجعات مکرر در اعتراض به این وضعیت داریم.
وی گفت: اعتبار درمانی که برای بودجه ۱۴۰۲ در نظر گرفتند چیزی حدود ۱۱۲ تا ۱۱۴هزار میلیارد تومان است که این بودجه با قیمتهای امروز میتواند پوشش درمانِ ناقص ما را تأمین کند و اگر قیمتها در سال آینده افزایش یابد کفاف هزینهها را نمیدهد.
حیدری گفت: بودجه پیشنهادی سال ۱۴۰۱ سازمان در حوزهی درمان حدود ۷۰هزار میلیارد تومان بود اما وقتی ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف کردند، این بودجه به ۸۳هزار میلیارد تومان رسید و چیزی حدودی ۱۷درصد در نیمهی دوم سال افزایش یافت بدون آنکه منابعی برای آن تعریف شده باشد. همین امروز بسیاری از طرف قراردادهای تأمین اجتماعی مطالبات گذشتهی خود را دریافت نکردهاند چون منابع سازمان برای پرداختِ نقدی کافی نیست.
نایب رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری گفت: بخشی از منابع سازمان نقدی و بخشی نیز تعهدی است. در سال جاری، دولت برای پرداخت بخشی از بدهی خود، پتروشیمی شازند را واگذار کرد که چیزی حدود ۹۰هزار میلیارد تومان بود، این منابع تعهدی است و نه نقدی. حدود ۳۵درصد از بودجه سازمان تأمین اجتماعی تعهدی است و حدود ۶۰ تا ۶۵درصد آن نقدی و از محل وصول حق بیمه تأمین میشود اما این منابع نقدی کافی نیست.
وی بیان کرد: وقتی منابع نقدی به اندازهی کافی وجود نداشته باشد، این سازمان دست به اقداماتِ خطرناکی میزند؛ از جمله فروش اوراق با نرخ ۳۰درصد و فروش اموال و ذخایر. چرا این اتفاق میافتد؟ برای اینکه دولت حاضر نیست بپذیرد که به تامین اجتماعی بدهکار است.
رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری بیان کرد: سازمان تأمین اجتماعی برای سال آینده چیزی حدود ۶۴۵هزار میلیارد تومان بودجه بسته که البته این رقم هنوز مصوب نشده است. از این رقم چیزی حدود ۴۲۰هزار میلیارد تومان در حوزهی مستمری و حقوق خرج میشود که اگر این را معیار قرار دهیم، سازمان تأمین اجتماعی باید ماهانه چیزی حدود ۳۸ میلیارد تومان مستمری پرداخت کند.
حیدری بیان کرد: برای سال ۱۴۰۲ تعهد دولت به سازمان ۲۱۲ هزار میلیارد تومان است که اگر دولت این تعهد را پرداخت نکند، سازمان تأمین اجتماعی برای پرداخت مستمری و درمان مشکل پیدا میکند. نمیتوان به سادگی از وزنِ این تعهدات دولت به سازمان تامین اجتماعی گذشت و ما تعجب میکنیم که چرا سازمان برنامه و بودجه، دولت و مجلس این موضوعات را نادیده گرفتهاند و به آن اشراف ندارند.
این کارشناس مسائل اقتصادی تصریح کرد: بسیاری از نهادهایی که ارتباطی با وظایف حاکمیتیِ دولت ندارند، هزاران میلیارد از دولت بودجه میگیرند و هر سال هم بالاترین نرخِ افزایش بودجه را به خود اختصاص میدهند اما سازمان تأمین اجتماعی که مسئول حفظ امنیتِ اجتماعی ۵۰درصد از اعضای جامعه است، از بودجه محروم میماند.
حیدری گفت: نگرانی ما برای سال آینده جدی است؛ ما به دنبالِ افزایشِ حبابی حقوق نیستیم. وقتی نرخ تورم روی عدد ۵۰ – ۶۰ درصد است و قیمتها روز به روز بالا میرود قدرت خرید پایین میآید. ما متهم میشویم که قدرتِ خریدی که بر اثر افزایش دستمزد به کارگر و بازنشسته میدهیم باعث افزایش نرخ تورم میشود، این استدلال غلطی است.
وی افزود: سبد کارگران و بازنشستگان هر سال کوچکتر میشود؛ امروز خیلی از اقلام از سبد آنها حذف شده است. کارگران و بازنشستگان به تدریج فقیرتر میشوند و آن وقت حقوق آنها را مهمترین عامل افزایش نرخ تورم میدانند و براساس این استدلال غلط تصمیمگری میکنند.
این کارشناس مسائل اقتصادی تصریح کرد: تورم، دادنِ مالیات از جیب فقرا به اغنیا است. کسری بودجه یکی از عوامل مهم افزایش نرخ تورم است. علت فقیر شدنِ ما دولت است و نباید به دنبال مقصری دیگر گشت.
حیدری در بخش دیگری از صحبتهایش در خصوص اعتبار پرداخت تسهیلات به بازنشستگان گفت: در سال ۱۴۰۱ عدد تسهیلات ۵هزار میلیارد تومان بود که اگر این اعتبارات به طور کامل پرداخت میشد، حدود ۴۰۰هزار نفر باید وام ۱۲ میلیون تومانی میگرفتند، اما به دلیل اینکه تفاهمنامه با بانک رفاه دیر امضا شد و منابع به حد کفایت تأمین نشد، فکر میکنم این وام به ۲۵۰هزار نفر هم نرسید.
وی گفت: پیشنهاد دادهایم که رقم تسهیلات را برای سال آینده به ۱۰هزار میلیارد تومان برسانند که اگر این رقم نهایی شود، امکان آن وجود دارد که به ۵۰۰ هزار نفر ۲۰ میلیون تومان پرداخت شود. البته احتمالا ارزش این وام ۲۰ میلیون تومانی حتی به پای ارزش وام ۱۲ میلیون تومانی امسال نخواهد رسید.
حیدری در پایان گفت: ما منتظر تصویبِ بودجه سازمان تأمین اجتماعی هستیم؛ اما به نظر من با این اعداد و ارقام و با این افزایشها مشکلات حل نخواهد شد و دلیل این وضعیت سیاستهای غلط اقتصادی است.
مدت زمان تسویه اقساط سود تسهیلات ضریب تسهیلات
۱۲ ماه ۱۸ درصد ۶۰ درصد سپرده
۲۴ ماه ۱۸ درصد ۶۵ درصد سپرده
۳۶ ماه ۱۸درصد ۷۰ درصد سپرده
یک نکته مهم:
اگر امروز فرآیند افتتاح حساب و سپردهگذاری بلندمدت را انجام دهید، در طرح تسهیلات آنی تجارت میتوانید بعد از ۲۴ ساعت، درصوت تکمیل مدارک، درخواست وام خودتان را ثبت کنید.
دریافت وام بانک تجارت برای نیازمندان با طرح کریمان
طرح کریمان یکی دیگر از انواع خدمات بانک تجارت است که به متقاضیان خود وام قرضالحسنه میدهد. مشتریانی که در بانک تجارت سپردهگذاری انجام دادهاند، میتوانند افراد حقیقی و حقوقی مثل موسسههای خیریه را به بانک برای دریافت وام معرفی کنند. حداقل مبلغ لازم برای افتتاح این حساب قرضالحسنه ۳ میلیون تومان است. بانک تا ۱۰۰ درصد مبلغ سپردهگذاری شده را بهعنوان تسهیلات به متقاضی ارائه خواهد کرد. البته ناگفته نماند که سقف این تسهیلات ۱۵۰ میلیون تومان است. در ضمن وامگیرنده برای تسویه وام حداکثر ۵ سال زمان دارد. مبلغ سپردهگذاری شده هم برای ضمانت دریافت وام کفایت میکند.
تسهیلات طرح کریمان به صورت قرضالحسنه داده میشود و تنها ۲ درصد بهعنوان کارمزد در بازپرداخت آن محاسبه میشود. هدف این طرح قرضالحسنه، کمک به تأمین هزینههایی حیاتی افراد نیازمند است. بهعنوان مثال زنان سرپرست خانوار، زوجهای جوان کمدرآمد، بیماران مبتلا به امراض صعبالعلاج و کسانی که از سالمندان نگهداری میکنند، باید از اولین گزینههای معرفان خیر بهمنظور دریافت وام باشد.
رئیس پلیس فتا استان کرمانشاه هم به ماجرای وام ۱۰ میلیونی یارانه واکنش نشان داد و گفت: مدتی است پیامکهایی برای برخی سرپرستان خانوار یارانهبگیر ارسال میشود و یا کد ملی و شماره تماس سرپرست از سوی شهروندان به شمارهای ارسال میشود که از پرداخت وام ۱۰ میلیون تومانی برای سرپرستان خبر میدهد. این وام ۱۰ میلیون تومانی یارانه ۱۰۰ درصد کلاهبرداری است و نباید اطلاعات شخصی خود را از جمله کدملی، شماره کارت بانکی و… در اختیار افراد ناشناس قرار دهید.
اما جدای از این برخی از خبرها حاکی از این است که یک موسسه اعتباری قرضالحسنه اقدام به پرداخت وام فوری ۱۰ میلیونی به مردم کرده است. این موسسه مالی و اعتباری اعلام کرده که یک روزه به متقاضیان وام ۱۰ میلیون تومانی یارانه میدهد. وامی که کارمزد آن صفر است و یک روزه پرداخت میشود.
بررسیها نشان میدهد که این موسسه مالی و اعتباری تازه تاسیس شده و حتی مجوز بانک مرکزی را ندارد. اگرچه این موسسه هنوز پرداخت چنین وامی را تایید نکرده، اما سوالی که مطرح میشود این است که چرا این موسسه باید وام بدون کارمزد به متقاضیان بدهد؟
دبیرخانه ستاد مسکن و ازدواج سازمان بهزیستی کشور از عملیاتی شدن تفاهمنامه این سازمان با بنیاد مستضعفان برای پرداخت تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی مسکن به خانوارهای دارای دو فرزند معلول و بالاتر خبر داد.
بصیر حیدری با اشاره به اینکه قرار است در طرح نهضت ملی مسکن ۱۶۰ هزار واحد مسکونی طی ۴ سال به مددجویان تحت پوشش سازمان بهزیستی واگذار شود، گفت: براساس تفاهم نامه فی مابین وزارت راه و شهرسازی و سازمان بهزیستی مقرر شده است که ۱۶۰ هزار واحد مسکونی به معلولان و مددجویان حائز شرایط واگذار شود.
وی با اشاره به دیگر اقدامات سازمان بهزیستی برای تسهیلات مسکن به مددجویان تحت پوشش بیان کرد: طی تفاهمنامه دو جانبه میان سازمان بهزیستی با بنیاد مستضعفان قرار است برای ۴۰۰۰ خانوار دارای حداقل دو معلول و بالاتر کمک بلاعوض به خانوارها پرداخت شود. این کمک بلاعوض برای خانوارهای شهری ۲۰۰ میلیون تومان و در مناطق روستایی ۱۵۰ میلیون تومان است.
به گفته حیدری، تاکنون ۱۲ استان که عملیات ساخت مسکن را آغاز کردهاند از تسهیلات بهرهمند شدهاند.
افرادی که مشتری بانک مهر ایران هستند، میتوانند برای کمبود نقدینگی از وام ۱۵۰ میلیونی طرح «۲ در یک» این مجموعه بهره ببرند. این تسهیلات قرض الحسنه بوده و سود ندارند.
افرادی امکان دریافت وام ۱۵۰ میلیونی بانک مهر ایران را دارند که در یکی از شعب این مجموعه سپرده قرض الحسنه داشته باشند. البته افرادی امکان درخواست برای این تسهیلات را دارند که حداقل شش ماه از سپرده گذاری آنها گذشته باشد. کارمزد این وام یک درصد بوده و حداکثر مدت زمان بازپرداخت آن ۶۰ ماه اعلام شده است. ضمانت اصلی برای این تسهیلات مسدودی سپرده است و به هیچ ضامنی کسر از حقوقی احتیاج ندارد.
با توجه به مبلغ وام، میزان کارمزد و مدت زمان بازپرداخت آن، مبلغ هر قسط ۲ میلیون و ۵۶۴ هزار و ۶۲ تومان است. کل سود تسهیلات ۳ میلیون و ۸۴۳ هزار و ۷۲۷ تومان و مجموع رقم تسهیلات و سود آن ۱۵۳ میلیون و ۹۳۲ هزار و ۵۰۰ تومان خواهد بود.
جزئیات پرداخت وام قرض الحسنه
بانک مرکزی با هدف شفافیت و نظارت بیشتر در بازار پول دستورالعمل اجرایی تأسیس، فعالیت، نظارت و انحلال صندوقهای قرضالحسنه تکشعبهای را ابلاغ کرد. هیأت عامل بانک یادشده امیدوار است با این دستور جدید بازار غیرمتشکل پولی را نظم دهد، اما سؤال اینجاست که آیا نهادهای پرقدرتی چون سازمان اقتصاد اسلامی با در اختیار داشتن ۹۰۰صندوق قرضالحسنه حاضر به همکاری با بانک مرکزی میشود؟
هرچند بانک مرکزی برآورد دقیقی از میزان سپردههای مردم نزد صندوقهای قرضالحسنه دارای مجوز و فاقد مجوز منتشر نکرده، اما تخمینزده میشود که ۱۰۰هزار میلیارد تومان از نقدینگی کشور در این صندوقها سپردهگذاری شده باشد.
به تازگی بانک مرکزی سامانه شبکه فراگیر قرضالحسنه موسوم به شفق را با هدف شفافکردن فرایند جذب سپردهها و اعطای تسهیلات رونمایی کرده که بهگفته علی صالحآبادی، هدف از این سامانه، ترویج سنت قرضالحسنه در بستری شفاف است.
برآورد میشود در صورت موفقیت بانک مرکزی برای نظارت بر فعالیت صندوقهای پسانداز تکشعبهای، دستکم جلوی بخشی از فعالیتهای زیرزمینی و دارای ابهام پولشویی گرفته شود؛ به این شرط که مجلس، دولت و قوه قضاییه در عمل از نهاد ناظر پولی حمایت کنند.
ارشدترین مقام بانک مرکزی تأکید میکند: تأسیس و فعالیت صندوقهای قرضالحسنه باید تحت نظارت بانک مرکزی باشد و در بستری شفاف و قانونمند توسعه یابد؛ براساس دستورالعمل جدید صندوقهای قرضالحسنه در قالب کوچک، متوسط و بزرگ تقسیمبندی شدهاند که سرمایه صندوقهای قرضالحسنه کوچک، ۳۵۰ میلیون تومان، متوسط یک میلیارد تومان و بزرگ ۳ میلیارد تومان است.
دیدگاه خود را ارسال کنید