قیمت بنزین | قیمت بنزین جدید | قیمت بنزین 1401
واریز یارانه بنزین برای این سرپرستان خانوار | گرانی قیمت بنزین در سال آینده تصویب شد؟
طرح اختصاص یارانه بنزین برای خانوارهای فاقد خودرو یکی از موضوعات تکراری مورد بحث مجلس بود. اما بالاخره امروز تصمیم نهایی درباره این موضوع گرفته شد و خانه ملت مخالفت خود را درباره آن اعلام کرد.
افزایش قیمت بنزین، موضوعی است که بارها مطرح شده است. بنزین یک کالای استراتژیک و مهم برای جامعه است، هر بار عدهای با هدف تشویش اذهان و روحیه جامعه، اخبار کذبی در مورد افزایش قیمت بنزین مطرح میکنند؛ که نه در دولت و نه در مجلس شورای اسلامی هیچ مصوبه ای در خصوص افزایش قیمت بنزین در دست بررسی نیست. حتی بارها مقامات کشور اعلام کردهاند که قیمت بنزین در سالجاری یعنی سال ۱۴۰۱ تغییری نخواهد داشت. در ادامه آخرین خبر از افزایش قیمت بنزین را بخوانید.
طرح اختصاص یارانه بنزین برای خانوارهای فاقد خودرو یکی از موضوعات تکراری مورد بحث مجلس بود. اما بالاخره امروز تصمیم نهایی درباره این موضوع گرفته شد و خانه ملت مخالفت خود را درباره آن اعلام کرد.
ماجرای اختصاص یارانه بنزین به سرپرست خانوارها مدتی پیش در مجلس مطرح شد. بر این اساس قرار شد هر یک از اعضای خانواده 15 لیتر بنزین دریافت کنند. اما در جلسه علنی امروز (سهشنبه) مجلس، گویا نمایندگان با اجرای این پیشنهاد مخالفت کردند.
پیشنهاد اختصاص یارانه بنزین به سرپرست خانوارها از ابتدا با ابهامات زیادی همراه بود. چراکه جزئیات دقیقی از نحوه تخصیص بنزین ارائه نشد. همچنین در حال حاضر کشور در شرایط ناترازی تولید و مصرف قرار دارد. بنابراین افزودن مصرفکنندگان جدید تحت عنوان خانوارهای بدون خودرو تصمیم درستی به نظر نمیآمد.
البته عبدالعلی رحیمی مظفری، عضو کمیسیون انرژی مجلس، درباره جزئیات این پیشنهاد به تجارتنیوز گفته بود: در صورت تصویب این پیشنهاد دو راه مقابل افراد فاقد خودرو برای استفاده از یارانه بنزین وجود دارد. یا اینکه یارانه بنزین را به صاحبان خودرو بفروشند یا آن را در بورس عرضه کنند.
مظفری افزود: ممکن است دولت به عنوان خریدار نسبت به خرید سهمیه این افراد از طریق بورس اقدام کند. البته با این پیش فرض که تعیین قیمت در اختیار دولت است. یعنی ممکن است یارانه بنزین این افراد ارزانتر یا گرانتر از نرخ اصلی خریداری شود.
جزئیات مطرح شده نیز همچنان ایراداتی داشت. به این ترتیب در حل چالش ناترازی تولید و مصرف بنزین تاثیری نمیتوانست داشته باشد. ضمن آنکه در صورت عرضه یارانه بنزین در بورس نقدینگی به مردم پرداخت میشد و طبیعتاً حجم پول و تورم روند صعودی پیدا میکرد.
حسین حسینزاده، عضو کمیسیون انرژی مجلس، ضمن موافقت با طرح اختصاص یارانه بنزین به خانوارهای فاقد خودرو گفت: پیشنهاد مذکور به اصلاح نظام توزیع یارانه باز میگردد و به خانوادههای فاقد خودرو کمک میکند تا از یارانه بنزین برخوردار شوند.
او ادامه داد: حدود ۵۰ میلیون لیتر بنزین به صورت روزانه توزیع میشود. با توجه به چنین مصرفی پیشنهاد شد که ۲۰ میلیون لیتر آن به خانوادههای فاقد خودرو اختصاص پیدا کند.
حسینزاده در باره نحوه تبادل این سهمیه توضیح داد: خانوارها میتوانند سهمیه خود را به دولت یا خانوادههایی که بیش از دو خودرو دارند بفروشند. هدف از این پیشنهاد محرومیتزدایی و اصلاح نظام توزیع یارانه است.
در مقابل مجتبی رضاخواه، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، با اظهار مخالفت خود با این طرح گفت: براساس این پیشنهاد سهمیه افرادی که اکنون خودرو دارند کاهش پیدا میکند.
او افزود: پیشنهادی که ارائه شده قصد دارد ۲۰ میلیون لیتر از ۵۰ میلیون لیتر بنزینی که روزانه توزیع میشود را به خانوادههای فاقد خودرو اعطا نماید.
رضاخواه عنوان کرد: این به معنای کاهش سهمیه خانوارهای دارای خودرو است از سویی دیگر زمانی که بنزین به خانوارهای فاقد خودرو داده میشود آنها نیز به سراغ فروش آن و بازار میروند که خود زمینه افزایش قیمت بنزین را فراهم میکند.
به نظر میرسد با اختصاص 20 لیتر یارانه بنزین به افراد فاقد خودرو عرضهکنندگان این محصول متکثر شده و نظم نرخگذاری دچار دگرگونی شود. همچنین هدف از اجرای این طرح نباید تنها به توزیع عدالت اجتماعی محدود شود. بلکه باید در کنار در نظر گرفتن شرایط تولید و مصرف بنزین به آن پرداخته شود.
با وضعیت ناترازی که بر تولید و مصرف حاکم است و افزایش ترددها در آستانه فصل بهار امکان تشدید مصرف وجود دارد. بنابراین رد این پیشنهاد از سوی مجلس انتخاب درستی به شمار آید.
رئیس هیات مدیره کانون جایگاه داران در این باره گفت: کاهش سهمیه بنزین آزاد در حالی است که بیشتر مردم از کارت آزاد جایگاه داران استفاده می کنند، شاید حدود ۵ یا ۶ درصد مردم از کارت خود برای مصرف بنزین آزاد استفاده کنند. این در حالی است که در مناطقی که طرح محدودیت ارائه بنزین در حال اجراست کارت جایگاه داران هم محدود شده و اینطور نیست که هر نازل یک کارت سوخت داشته باشد و از متصدیان جایگاه سوخت خواسته شده که کارت های سوخت خود را در مواقع خاص استفاده کنند. همچنین ظرفیت برداشت از این کارت ها هم ۳۰ لیتر شده است.
وی ادامه داد: حذف شدن کارت جایگاه ها موجب شده تا مردم به دردسر بیفتند، به خصوص مسافرانی که بین شهرها حرکت می کنند اگر در شهر خودشان شاهد اعمال این محدودیت باشند بعضا باید خود را به شهرهای دیگر که این محدودیت اعمال نمی شود برسانند تا از سهمیه خود استفاده کنند در حالی که می توانستند در شهر مبدا به اندازه نیاز از سهمیه بنزین خود استفاده کنند. در مواردی آنها تصور می کنند که جایگاه داران مقصر اصلی این موضوع هستند و گاهی این تنش ها منجر به زد و خورد هم می شود.
گفتنی است، اگر سهمیه آزاد ۱۵۰ لیتر در طول یک ماه استفاده نشود بر خلاف سهمیه ۶۰ لیتری (که تا ۹ ماه ذخیره می شود) برای ماه های بعدی ذخیره نمی شود.
رئیس هیات مدیره کانون جایگاه داران با اشاره به ورود برخی نمایندگان و انتقاد آن به اجرای این طرح گفت: ما یک سال است که به تمام ارگان ها و دستگاه های مربوطه نامه نگاری می کنیم که این طرح در مدیریت مصرف سوخت کلان کشور و کاهش آن همچنین قاچاق کشور تاثیری نخواهد داشت ولی بعضی نمایندگان به تازگی در این خصوص اعتراض کرده اند. در حالی که با گرفتن آمار در شهرستان هایی که این طرح اجرا می شود می توان میزان اثرگذاری طرح را سنجید. باید این موضوع بررسی شود در شهرهایی که این طرح اجرا شد میزان مصرف شهرهای اطراف را تا چه میزان افزایش داد.
این طرح در حالی در برخی شهرستان ها در حال اجرا شدن است که اطلاع رسانی درستی در خصوص آن از سوی دولت انجام نشده است. اما باید دید مسئولان نتیجه اجرای این طرح را در نهایت چه اعلام می کنند؟
پرویز محمدنژاد با اشاره به اخبار واصله در خصوص محدودیت ارائه بنزین در جایگاه های سوخت استان گیلان، بیان کرد: تقریبا حدود سه ماهی است که بحث محدودیت ارائه بنزین در جایگاه های سوخت استان گیلان تا سقف ۳۰ لیتر اعمال شده است که بنده نسبت به این طرح انتقاد و این پرسش را طرح کردم که به چه دلیل این محدودیت ایجاد شده است و نگاه دولت در اجرای این طرح چیست؟
وی در ادامه با بیان اینکه «بنده تاکید کردم که هدف گذاری اعمال این محدودیت باید اعلام شود»، اظهار کرد: بنا بود گزارشی از هدف اجرای این طرح و نتیجه آن به ما ارائه کنند که تا به امروز پاسخ مستند و منطقی به ما داده نشده است که این برنامه به هدف خود رسیده است یا خیر. آنچه که به ما گفته شد مدیریت مصرف هدف اعمال این محدودیت بوده است. اکنون باید پاسخ داده شود که محدودیت در دریافت بنزین تا سقف ۳۰ لیتر چه تاثیری در مدیریت مصرف می تواند داشته باشد تا اینکه فرد بتواند یکجا بنزین خود را دریافت کند.
بازار گمانه زنی ها درمورد گرانی بنزین این روزها حسابی داغ شده است. دولت سهمیه بنزین افراد را از ۲۵۰ لیتر در ماه به ۱۵۰ لیتر کاهش داده و مقدار سوخت گیری در هر نوبت را ۳۰ لیتر کاهش داده است. اما به نظر می رسد که اینها تنها اخبار غافل گیر کننده این روزهای وزارت نفت نیست. فریدون عباسی عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفتگو با بازار حالا به صورت تلویحی احتمال ۳ نرخی شدن بنزین را تایید می کند. او با بیان اینکه ذخایر بنزینی دولت منفی شده است، می گوید: به نظر می رسد که دولت می خواهد واردات بنزین توسط بخش خصوصی را آزاد کند تا از این محل تقاضای مازاد بر سهمیه موجود را پاسخ دهد.
او می گوید که هم اکنون قیمت بنزین در کشورهایی همچون عراق و پاکستان حدود ۱۵ هزار تومان است اما ما در ایران آن را حداکثر لیتری ۳ هزار تومان می فروشیم. اما مشکل اینجاست که ممکن است با توجه به افزایش تقاضا در کشور دولت ناچار به تامین بخشی از نیاز از محل واردات شود. در شرایطی که دولت با کسری شدید منابع مالی مواجه است، آیا درست است که بنزین ۱۵ هزار تومانی وارد کرده و آن را لیتری ۳ هزار تومان بفروشد. متن کامل گفتگوی بازار با فریدون عباسی رییس سابق و عضو فعلی کمیسیون انرژی مجلس را در ادامه می خوانید:
کاهش قیمت بنزین در راه است
*کاهش سهمیه بنزین آزاد از نظر بسیاری از کارشناسان مقدمه ای برای گرانی بنزین است. احتمال اینکه قیمت بنزین در امسال افزایش پیدا کند، وجود دارد؟
افزایش قیمت بنزین موجب تغییر درآمدهای دولت می شود. از آنجاییکه هر گونه تغییر در ردیف درآمدهای دولت باید در لایحه بودجه دیده شود، چنین امکانی برای دولت در سال جاری وجود ندارد و حداقل تا سال آینده و ارائه لایحه جدید بودجه ای قیمت بنزینی که دولت عرضه می کند، گران نمی شود.
افزایش مصرف این نگرانی را ایجاد کرده که ایران وارد کننده بنزین شود و ناچار باشد بخشی از نیاز خود را از از محل واردات تامین کند. حالا سوال من این است در شرایطی که دولت با کسری شدید منابع مالی مواجه است، منطقی است که بخواهد بنزین به قیمت ۱۵ هزار تومان وارد کرده و به قیمت ۳ هزار تومان در بازار عرضه کند؟ به همین دلیل به نظر می رسد که دولت قصد دارد واردات بنزین توسط بخش خصوصی را آزاد کرده و تقاضای مازاد بر سهمیه مجاز از محل بنزین وارداتی را توسط بخش خصوصی پاسخ داده شود.
دولت قصد دارد واردات بنزین توسط بخش خصوصی را آزاد کند تا تقاضای مازاد بر سهمیه مجاز از محل بنزین وارداتی را توسط بخش خصوصی پاسخ داده شود. به هر حال وقتی محصولی توسط بخش خصوصی وارد می شود امکان فروش آن به قیمت یارانه ای وجود دارد.
*آزاد شدن واردات بنزین توسط بخش خصوصی بدون تاییده و مصوبه مجلس شدنی است؟
در حال حاضر دولت خود مجاز به واردات بنزین و سایر فرآورده های نفتی است. اما برای ورود بخش خصوصی به این حوزه باید تاییدیه مجلس اخذ شود. مگر اینکه مجامع قانون گذار دیگر این اجازه را به دولت بدهند.
مصرف بنزین در کشور بالا رفته اما همچنان نمی توان وضعیت پیش آمده را بحرانی دانست. به هر حال وزیر نفت باید خودشان به صورت صریح درباره برنامه های دولت در حوزه بنزین و سایر فرآورده های انرژی به مردم توضیح بدهند.
دیدگاه خود را ارسال کنید