یارانه نان | یارانه نان اجرا | یارانه نان تهران
جزئیات جدید از پرداخت یارانه نان از این ماه | افزایش قیمت نان همه را شوکه کرد
معاون اقتصادی استاندار تهران در خصوص وضعیت قیمت نان در تهران گفت: قیمت نان تغییری نداشته است و اگر نانواییها از این قیمت تخطی کنند، گرانفروشی محسوب شده و تخلف است و از سهمیه آرد آنها از طریق «سامانه نانینو» بصورت خودکار کم میشود.
یارانه نان با تغییر همراه شد و هوشمندسازی یارانه نان یک حرکت جدی و تأثیرگذار در توزیع عادلانه یارانهها در بین مردم است. هدفمندسازی یارانه نان دیر کلید خورد ولی آغاز طرح هدفمندسازی یارانه نان در شرایط فعلی که جهان با مشکل تأمین گندم مواجه است میتواند تأثیر خوبی در جلوگیری از هدر رفتن منابع و مشکلات احتمالی در حوزه گندم باشد. هوشمند سازی یارانه نان آغاز شد. یارانه نان به همه نانوایی ها تعلق می گیرد. یارانه نان باعث تغییر در نحوه خرید نان خواهد شد.طرح یارانه نان قدم مهم و ارزشمند در راستای اجرای عدالت در بین نانواییها است.
معاون اقتصادی استاندار تهران در خصوص وضعیت قیمت نان در تهران گفت: قیمت نان تغییری نداشته است و اگر نانواییها از این قیمت تخطی کنند، گرانفروشی محسوب شده و تخلف است و از سهمیه آرد آنها از طریق «سامانه نانینو» بصورت خودکار کم میشود.
محمدعلی مهری، معاون اقتصادی استاندار تهران در گفتوگو با خبرنگار فارس در تهران ضمن اشاره به عدم تغییر قیمت نان اظهار کرد: در حال حاضر در سطح استان تهران تعداد محدودی (قریب به ۱۰۰ واحد) نانوایی سنگک آزادپز داریم که قیمت مصوبی ندارند و قیمت آنها بر اساس عرضه و تقاضا مشخص میشود، اما قیمت نان در مابقی نانواییها که حدود 4 هزار واحد یارانهای هستند، همان قیمت مصوب سال 1400-1401 است و اگر این واحدها از این قیمت تخطی کنند، گرانفروشی محسوب شده و تخلف است و از سهمیه آرد آنها از طریق «سامانه نانینو» بصورت خودکار کم میشود.
قیمت نان در سطح استان تهران
وی با بیان اینکه ماهانه 70 هزار تن آرد در اختیار 9 هزار واحد نانوایی موجود در سطح استان تهران قرار میگیرد، افزود: در حال حاضر مشکلی در توزیع آرد وجود ندارد و هر ۱۰ روز یکبار، سهمیه نانواییها از طریق سامانه نانینو ابلاغ میشود که پس از خرید نانواها، این سهمیه برای آنها ارسال میشود.
معاون اقتصادی استاندار تهران با بیان اینکه طی ماهای آینده در برخی شهرستانهای استان تا حدود 19 واحد نانوایی تاسیس خواهد شد، ادامه داد: برای شهرستانهای استان بصورت جداگانه جلسه تشکیل داده شده و نیاز آنها در حوزه نان و نانوایی بهصورت کامل احصا شده است؛ طی این اقدام سهمیه برخی نانواییها افزایش پیدا کرده و حدود ۱۰ شهرستان از جمله پاکدشت، ورامین، پیشوا، اسلامشهر، قرچک، بهارستان، شهریار، شهر قدس و ملارد نیاز به تاسیس واحدهای جدید داشتند که بدنبال اخذ مجوز آنها هستیم و این واحدها تا آخر خرداد اضافه خواهند شد.
مهری در خصوص قیمت آرد بیان کرد: دو نوع گندم برای آرد یارانهای از جمله گندم کیلویی ۶۶۵ تومانی و کیلویی ۹۰۰ تومان در اختیار نانواییها قرار میدهیم که قیمت آرد آنها برای نوع یک، 8 هزار تومان و برای آرد نوع دو، 12 هزار و 500 تومان تمام میشود که نانواها آن را از طریق سامانه خرید و دریافت میکنند.
وی در خصوص طرح هوشمندسازی یارانه نان تصریح کرد: اتفاقات خوبی با این طرح افتاده است؛ ما در سال گذشته در سطح شهرستانهای استان و تا حدودی در شهر تهران با پدیده صف مواجه بودیم که با طرح شناورسازی نانواییها بر اساس میزان پخت، آرد دریافت کرده و امکان فروش آرد را ندارند و باید برای دریافت سهمیه حتما پخت داشته باشند، که این موضوع باعث کاهش این صفها شد و در این راستا از انتهای بهمنماه زمان پخت نانواییها حدود ۲ ساعت و پیرو آن میزان پخت افزایش یافت.
معاون اقتصادی استاندار تهران گفت: یکی دیگر از نشانههای موفقیتآمیز بودن طرح هوشمندسازی، افزایش قیمت آرد قاچاق است که از حدود کیسهای ۳۰۰ هزار تومان به حدود ۵۵۰ هزار تومان رسیده و آرد قاچاق به این سبب کمیاب شده است که با انجام طرحهایی که در سامانه نانینو داریم، بدنبال از بین بردن همین مقدار کمیاب نیز هستیم.
مهری در خصوص برنامه دولت جهت جلوگیری از تخلفات نانواییها بیان کرد: در سامانه نانینو ۱۴ الگوریتم که مطابق آنها تخلفاتی از جمله گرانفروشی و عرضه خارج از شبکه شکل میگیرد، تعریف کردهایم که در حال حاضر 3 تا از اصلیترین این الگوریتمها که تخلفات بر اساس آنها انجام میشده در حال انجام است و راه این تخلفات بسته شده است که در دو ماه آینده این الگوریتمها بهطور کامل تعریف میشوند تا جلوی قاچاق آرد بطور کامل گرفته شود.
وی در خصوص یکی دیگر از فواید این طرح افزود: از طرف دیگر بخاطر اینکه امکان سوداگری در بازار وجود ندارد، قیمت مجوز نانواییها به شدت کاهش (حدود ۸۰ درصد) پیدا کرده و ارزش قبلی را ندارد و پیشبینی ما این است که قیمت این مجوزها کمتر هم میشوند.
معاون اقتصادی استاندار تهران با اشاره به اینکه بحث گرانفروشی و کمفروشی به سبب عدم تغییر قیمت نان از سال 1400 تابحال تا حدودی وجود دارد، ادامه داد: روی مسأله گرانفروشی و کمفروشی به شدت نظارت داریم اما در بحث عرضه خارج از شبکه آرد جلوی بخش زیادی از تخلفات گرفته شده است؛ متاسفانه بخش عمدهای از تخلفات با همکاری کارخانههای تولید آرد و نانواها انجام میشد که طی این همدستی، کارخانه بخشی از سهمیه آرد نانوایی را با دادن مابهالتفاوتی به آن بر میداشت که بزرگترین عرضه خارج از شبکه از این طریق انجام میشد که جلوی این اتفاق تا حد زیادی گرفته شد و بدنبال جلوگیری کامل از آن هستیم
به گزارش مرکز اطلاع رسانی شرکت بازرگانی دولتی ایران؛ محمد حسن جلالی مدیرکل هماهنگی و نظارت آرد و نان بازرگانی دولتی گفت: بنابر آمار تاکنون 99 درصد واحدهای نانوایی به کارتخوان مجهز شدهاند و یک درصد مشکل مالکیتی دارند.
وی با بیان اینکه عملیات فازبندی اجرای طرح هوشمندسازی در هیچ یک از استانها کامل نشده است، افزود: با اجرای طرح هوشمندسازی واحدهای نانوایی تغییری در سهمیه ایجاد نشده و تنها جابهجایی در سهمیه واحدهای کم فعالیت اتفاق افتاده است.
مدیرکل هماهنگی و نظارت بر امور آرد و نان بازرگانی دولتی گفت: تا زمانیکه طرح هوشمندسازی به طور کامل اتفاق نیفتد، نمیتوان درصدی از صرفه جویی آرد و گندم اعلام کرد.
جلالی گفت: با اجرای طرح هوشمندسازی تغییری در قیمت نان برای مصرف کننده ایجاد نمیشود و مابهالتفاوت قیمت یارانهای و تمام شده توسط دولت به نانواییها پرداخت میشود.
پرداخت یارانه نان چند ماهی است که آغاز شده و در پی آن قرار بود قاچاق آرد تا حد زیادی کنترل و کاهش یابد. یارانه نان از ابتدا این شائبه را به وجود آورد که پرداخت آن میتواند زمینهساز گرانی قیمت نان شود.
از سالهای گذشته موضوع نان سنتی در قالب نان یارانهای نوع یک و نان یارانهای نوع دو در کشور مطرح بود. در حال حاضر قیمت هر کیلوگرم آرد نان یارانهای نوع یک بین ۸۲۰ تا ۸۵۰ تومان است و قیمت هر کیلوگرم آرد نان یارانهای نوع دو حدود ۱۲۰۰ تومان است. بنابراین هر دوی این نانها با دو نوع آرد، یارانهای محسوب میشوند و قیمت آنها فاصله زیادی هم ندارد.
در نانواییها عموما کیسههای زردرنگ آرد یارانهای نوع دوم هستند و کیسه سفیدرنگ حاوی آرد نان یارانهای نوع یک است؛ آرد نان یارانهای نوع دو در ابتدای دهه۹۰ در دولت دهم که یکبار آزادسازی اتفاق افتاد تحت عنوان نانواییهای آزادپز مطرح شد. این اصطلاح از آن زمان باقی مانده و عمدتا در نانواییهای سنگکی این اصطلاح رایج است که این یک عبارت مصطلح شده اشتباه است.
در برخی موارد از این موضوع و اصطلاح از سوی نانوایان استفاده نادرست و باعث گمراه شدن مشتریان میشود وگرنه نانوایی سنتی آزادپز به شکل معنیداری در کشور وجود ندارد. یعنی نانوایی سنتی که آرد را با نرخ آزاد تهیه و با آن نان پخت کند در کشور وجود ندارد.
محمد جلال، مشاور وزیر اقتصاد با بیان اینکه آرد نانواهای سنتی بهصورت یارانه تامین میشود، میگوید: «حدود ۶۵ تا ۷۰درصد آرد نانواییهای کشور از طریق آرد یارانهای نوع یک تامین میشود و برای باقی آن ــ حدود ۳۰ درصد ــ آرد یارانهای نوع دو توزیع میشود، اما باید توجه داشت که تمام نانهای سنتی از طریق آردهای یارانهای پخت میشود.»
به گفته وی، بالای ۹۹درصد نانواییهای سنتی ازجمله نان لواش، سنگک، بربری و تافتون از آرد یارانهای استفاده میکنند و تنها در برخی از مناطق محدود در شمال شهرهای پرجمعیت مواردی بوده که به نانواییها مجوزهایی داده شده که از آرد غیریارانهای استفاده کنند و نرخ نان این نانواییها هم آزاد است. البته آرد نانهای سنتی محلی که بعضا برای پخت آنها از روغن و شکر استفاده میشود، از نوع یارانهای نیست و نرخ آنها متفاوت از نانهای سنتی در چهار نوع شناخته شده است.
مشاور وزیر اقتصاد با پرده برداشتن از تخلفات برخی از واحدهای نانوایی عنوان میکند: «البته برخی از نانواییهای سنتی که از آرد یارانهدار استفاده میکنند بهدلیل همان اصطلاح اشتباه که در استفاده از آرد یارانهای نوع دو رایج شده یا با این تعبیر که وزن چانه افزایش داده شده، نسبت به گرانفروشی نان با عنوان آزادپز اقدام میکنند که این تخلف است.»
یکی از مشکلات واحدهای نانوایی، تامین رول کاغذی برای کارتخوانهای هوشمند بوده که جلال از ارائه مشوقهایی در جهت حمایت از محیطزیست خبر داد و در این خصوص گفت: «این موضوع تا حدودی ایجاد حاشیه است چرا که مشکلی ایجاد نمیکند، اما از مجموعه ارائه این خدمات، این پیشنهاد مطرح شده که در راستای صرفهجویی در مصرف کاغذ و به نفع محیطزیست، هر نانوایی که با رویکرد مسئولیت اجتماعی تمایل به این صرفهجویی داشت، میتواند بهازای عدم استفاده از رول کاغذی، یک نفر در نانوایی را برای مشمول شدن به خدمات بیمه تکمیلی درمان معرفی کند. در نظر داریم که این امکان ایجاد شود یک نفر از هر نانوایی که از دریافت رول کاغذی انصراف دهد، مشمول بیمه تکمیلی درمانی شود و البته این موضوع کاملا اختیاری است.»
جلال، احتمال اختصاص آرد یارانهای به نانواییهای صنعتی و فانتزی را رد نکرد، اما برای ارائه آن پیششرطهایی عنوان کرد. به گفته وی اختصاص آرد یارانهای به نانهای صنعتی و فانتزی در دستور بررسی قرار دارد، اما این ایده که آرد ورودی آنها ارزان شود یا در روش دوم، قیمت آرد تغییر نکند بلکه دولت بخشی از هزینههای تولید نان فانتزی و صنعتی را تقبل کند در دست بررسی است. در ایده دوم فروشنده همان قیمت قبلی نان را دریافت میکند، اما از آنجایی که بخشی از این هزینهها را دولت پرداخته، در نهایت قیمت برای مصرفکننده کاهش پیدا میکند؛ یعنی بهجای اینکه تمام پول را مصرفکننده بگیرد، بخشی از آن را از دولت دریافت خواهد کرد.
جزئیات جدید یارانه نان
سیدهادی سبحانیان در نشست خبری با اشاره به وضعیت اقتصادی کشور در آغاز به کار دولت سیزدهم اظهار کرد: رشد اقتصادی طی سالهای ۱۳۹۱ تا ۱۴۰۰ در حد یک درصد بود و درامد سرانه نیز کاهشی ۳۲ درصدی داشته است. از سوی دیگر تشکیل سرمایه در حوزه ماشین آلات و ساختمان سیر نزولی داشته و همه این موارد باعث شده است که رشد اقتصادی هشت درصدی محقق نشود.
وی ادامه داد: میزان نقدینگی از ۶۳۹ هزار میلیارد تومان در سال ۱۳۹۲ به پنج هزار هزار میلیارد تومان رسیده است. افزایش شیب تورم در کشور هم یک هشدار برای دولت سیزدهم بود. میزان تورم در چند سال اخیر از میانگین تورم در ۳۰ سال گذشته بسیار بالاتر بود.
معاون وزیر اقتصاد با بیان اینکه کسری بودجه از ۳۳ هزار میلیارد تومان در سال ۱۳۹۹ به ۱۷۵ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۰ رسیده است، گفت: از سال ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۰، بدهی دولت به صندوقهای بازنشستگی ۶۰۰ درصد، وابستگی صندوق تامین اجتماعی به بودجه دولت ۵۰ درصد، بدهی دولت به بانک مرکزی ۴۷۶ درصد و بدهی بانکها به بانک مرکزی ۱۳۱ درصد افزایش داشته است.
دیدگاه خود را ارسال کنید