قیمت دلار | افزایش قیمت دلار | کاهش قیمت دلار
کاهش شوکه کننده قیمت دلار | پیش بینی عجیب از قیمت دلار در روزهای آینده
قیمت دلار در آخرین هفته اردیبهشت با کاهش همراه بود و محدوده حمایتی را نیز از دست داد. این اسکناس متاثر از رویدادهای سیاسی و شایعه توانست به کانالهای پایین قیمتی برگردد. باید دید با شروع خرداد بازارساز چه خوابی برای مدیریت بازار ارز دیده اس
قیمت دلار طی چند ماه گذشته با نوسان همراه است. قیمت دلار در اقتصاد کشور از اهمیت بالایی برخوردار است. قیمت دلار در صرافی ملی متفاوت است. قیمت دلار پس از ارز دولتی افزایشی شد. قیمت دلار امروز را در ادامه میخوانیم.
قیمت دلار در آخرین هفته اردیبهشت با کاهش همراه بود و محدوده حمایتی را نیز از دست داد. این اسکناس متاثر از رویدادهای سیاسی و شایعه توانست به کانالهای پایین قیمتی برگردد. باید دید با شروع خرداد بازارساز چه خوابی برای مدیریت بازار ارز دیده است.
روند قیمت دلار در هفته آخر اردیبهشت این اسکناس را تا کانال ۵۰ هزار تومانی برد اما در نهایت در محدوده ۵۱ هزار تومانی به کار خود پایان داد. دلار متاثر از رویدادهای سیاسی و شایعه در مسیر نزولی قرار گرفت.
علاوه بر آن پیشفروش خودرو و فروش دلار و طلا توسط متقاضیان این بازار برای جفت و جور کردن هزینه سپردهگذاری، بازار دلار را فروشنده کرد و متقاضی برای خرید ارز آب رفت.
در حالی که در هفتههای اخیر قیمت دلار از کانال ۵۵ هزار تومانی به محدوده ۵۱ هزار تومانی رسیده و بازدهی این بازار در هفتههای جاری نیز منفی بود، اما تحلیلگران معتقدند متغیرهای کلان اقتصادی تغییری نکرده و تورم در مسیر صعودی قرار دارد.
این در حالی است که هفته گذشته منابع غیررسمی از تورم ۵.۲ درصدی فروردینماه خبر دادند. این مقدار تورم دومین رکورد را در بازه ۱۰ ماهه زده است. آماری که بانک مرکزی با وجود گذشت نزدیک به یک ماه هنوز آن را منتشر نکرده است.
تاثیر تقویت رابطه با شرق بر دلار
معاملهگران بازار ارز معتقدند شایعات مربوط به سفر پادشاه عمان به ایران و اینکه وی حامل پیام آمریکا در خصوص برجام است توانسته در بازار اثر بگذارد. آنها میگویند شدت تاثیر این اخبار سوای درستی یا نادرستی آن در شبکههای اجتماعی بالاست.
در هفته گذشته برخی معاملهگران افزایشی تلاشهایی در تقابل با بازارساز برای کمک به صعود قیمت دلار انجام دادند. در همین راستا خبر ممنوعیت معامله با دلار در عراق با امید به محدودیت عرضه اسکناس آمریکایی در تهران مطرح شد. اما بازیگران بازار ارز این موضوع را مربوط به ماههای گذشته دانستند و مدعی شدند خبر جدیدی نیست.
در هفته آخر اردیبهشت، فعالان بازار ارز وزن اخبار مثبت در جهت کاهش قیمت دلار را سنگینتر از سیگنالهای افزایشی عنوان کردند. همچنین به عقیده آنها فعلا شایعه است که بازار را در مسیر نزولی قرار داده و تا زمانی که انتظارات تورمی افزایشی است و متغیرهای کلان اقتصادی تغییری نکرده نباید انتظار کاهش قابل توجه و ثبات قیمت دلار را داشت.
کف قیمت دلار کجاست؟
کف حمایتی ۵۱ هزار و ۲۰۰ تومانی دلار در هفته گذشته شکسته شد و با وجود نوسان صعودی قیمت دلار در روز پنجشنبه، این اسکناس نتوانست به محدوده مذکور برگردد. روز پنجشنبه قیمت دلار با رقم ۵۱ هزار و ۱۳۰ تومان بسته شد.
معاملهگران بازار ارز فعلا کانال ۵۱ هزار تومانی را کف مقاومت این اسکناس میدانند و منتظرند تا روز جمعه طرح پیشفروش خودرو تمام شود و مقداری نیز تب و تاب شایعات بخوابد. آنها معتقدند جریان پولهای خاکستری که در بازار خودرو سرشان بدون کلاه مانده دوباره به بازار ارز، طلا و سکه برمیگردند و خریدار میشوند؛ بنابراین این روند کاهشی کوتاهمدت است.
هفته آینده ارز از چه سیگنالهایی تاثیر میگیرد؟
موضوع سرمایهگذاری ۴۰ میلیارد دلاری روسیه در ایران و تقویت روابط این دو کشور تحریمشده دوباره مطرح شده است. مشخصشدن جزئیات سفر هیثم بنطارق پادشاه عمان به تهران، صحبتهای رئیس کل بانک مرکزی در خصوص آزادسازی منابع بلوکهشده ایران و پایان پیشفروش خودرو اخباری هستند که میتوانند در هفته آینده قیمت دلار را به کانالهای بالاتر یا پایینتر بکشانند.
تلاش سیاستگذار در هفتههای گذشته با هدف ممانعت از رشد شارپی دلار بوده و دو هفته ابتدایی اردیبهشت نیز دلار پیوسته در نوسان افزایشی قرار داشته است. اما باید دید سیگنالهای سیاستگذار که معاملهگران معتقدند بیش از ۳۰ سال است در قالب شایعه برای کنترل قیمت دلار مطرح میشود چیست و چه خوابی برای خردادماه دیده است؟
درهم امارات بر مدار دلار تهران
امروز دلار هرات بدون تغییر قیمتی در کانال ۳۴ هزار و ۱۰۰ تا ۲۰۰ تومانی در نوسان بود و سیگنال خاصی به قیمت دلار در معاملات بازار آزاد تهران نداد. درهم امارات که همسو با جریان قیمت دلار در تهران حرکت کرد با قیمت ۹ هزار و ۶۰۰ تومان معامله شد.
درهم امارات در روزهای گذشته نزدیک به کانال ۱۰ هزار تومان معامله شد. برخی معاملهگران معتقدند وقتی درهم رو به پایین و دلار هرات رو به بالا است باید با احتیاظ عمل کرد و سیگنالهای بازار دچار پارازیت شده است.
به نظر میرسد سیاستهای جدید بانک مرکزی نظیر ایجاد سامانه اینترنتی خرید ارز باعث شده از هیجانات بازار کاسته شود و بخش قابل توجهی از نیازهای خرد جامعه در معاملات توافقی مرتفع شود و سطح نا اطمینانیها در جامعه نسبت به مسائل ارزی کاهش یابد.
آنچه از برآیند بازار دلار میتوان نتیجه گرفت این است، تا زمانی که بازارساز از اختیارات نامحدودی برخوردار است پیشبینی قیمت دلار ناممکن است و در کوتاه مدت تحلیلهای تکنیکی پاسخگوی دورنمای قیمت دلار نیست.
تایید این مدعا صحبتهای علی صالح آبادی رئیسکل بانک مرکزی است که در حاشیه جلسه هیات دولت به رسانهها گفت: در روزهای گذشته نوساناتی در بازار ارز بود و امیدواریم با سازوکارهای پیشبینی شده، آرامش و ثبات را در بازار ارز داشته باشیم. او همچنین در زمینه دخالت بانک مرکزی در معاملات بازار افزود: ما اقدامات متعددی انجام میدهیم و بانک مرکزی در بازارهای مختلف حضور دارد و به عنوان بازارساز در همه بازارهای ارز فعالیت دارد و مداخله میکند تا بازار به سمت تعادل پیش رود.
با توجه به افت و خیز قیمت دلار در ۱۰ روز گذشته و نگرانی از کاهش ارزش پول ملی در میان مردم آیا راهکارهای نهاد پولی کشور در طولانی مدت نیز بر مهار قیمت دلار مرهم خواهد بود؟
ارز
قیمت (ریال)
دلار 353,890
یورو 355,070
درهم امارات 96,380
پوند انگلیس 404,060
لیر ترکیه 19,000
فرانک سوئیس 360,600
یوان چین 48,900
ین ژاپن (100 ین) 242,380
وون کره جنوبی 260
دلار کانادا 265,100
دلار استرالیا 228,500
دلار نیوزیلند 209,000
دلار سنگاپور 253,600
روپیه هند 4,360
روپیه پاکستان 1,600
دینار عراق 242
پوند سوریه 140
افغانی 4,020
کرون دانمارک 47,800
کرون سوئد 32,700
کرون نروژ 34,300
ریال عربستان 94,260
ریال قطر 98,000
ریال عمان 919,500
دینار کویت 1,144,900
دینار بحرین 939,200
رینگیت مالزی 75,500
بات تایلند 9,630
دلار هنگ کنگ 45,300
روبل روسیه 5,860
منات آذربایجان 208,700
درام ارمنستان 900
لاری گرجستان 131,400
سوم قرقیزستان 4,210
سامانی تاجیکستان 35,200
منات ترکمنستان 101400
پیش بینی قیمت دلار
با وجودی که سیگنالهای مثبتی از نشستهای هستهای وین به گوش نمیرسد اما گویا تلاش دولت برای ثابت و آرام نگه داشتن بازار دیروز نیز نتیجه بخش بود و دلار دوباره روند کاهشی داشت. باید دید تلاش دولت تا کجا بر بازار دلار اثرگذار است؟
در همین رابطه حمیدرضا جیهانی، کارشناس بازارهای مالی درباره روند قیمت دلار به تجارتنیوز گفت: در شرایط فعلی نمی توان برای بازار ارز تحلیل خاصی ارائه داد زیرا بازار تحت تاثیر برخی مسائل و اتفاقات خاص سیاسی است و مولفههای سیستماتیک و غیر سیستماتیک بر بازار تاثیر چندانی ندارد.
قیمت دلار دولتی یا مبادله ای
قیمت دلار دولتی یا مبادله ای از سمت دولت و در جایی به اسم مرکز مبادلات ارزی تعیین می شود. این نوع ارز در مقابل مفهومی به اسم قیمت دلار آزاد قرار می گیرد. دلیل تفاوت ارز دولتی با آزاد در این است که ارز مبادله ای یا دولتی از طرف دولت مشخص می شود اما ارز ازاد در بازار و با توجه به عرضه و تقاضا و شرایط اقتصادی کشور نرخ گذاری می شود. در نظامی که نرخ ارز چند نرخی است معمولا آن نرخی که پایین ترین نرخ موجود باشد نرخ ارز دولتی نامیده می شود. باید توجه داشت که ارز دولتی تمام کالا ها را در بر نمی گیرد و تنها برای واردات از کشور های خاص پرداخت می گردد و همچنین بانک طرف قرارداد 35 درصد از میزان ارائه را وثیقه نگه می دارد.
تقاضای کاذب برای دلار
او با اشاره به اینکه عدم اطمینان روانی و تمایل برای خروج ارز و سرمایه از کشور بازار دلار را تحت فشار قرار داده افزود: تقاضای کاذب برای بازار ایجاد شده و بیشتر خروج ارز را نه در غالب حواله بلکه به صورت عدد و رقمهای فیزیکی بازار دلار شاهد هستیم.
جیهانی ادامه داد:مسائلی نظیر درآمدهای ارزی دولت و تراز تجاری ملی بر قیمت دلار تاثیر گذار است و ما تغییری در این مولفهها شاهد نیستیم بنابراین دلیل این نوسان قیمت دلار و بالا و پایین شدن قیمتها اتفاقات خارج از بازار است.
این کارشناس بازارها درباره تاثیر اخبار مذاکرات هستهای برجام بر قیمت دلار گفت: حتی اگر مذاکرات هستهای در ماههای آینده موفقیت آمیز هم باشد دولت آمریکا بهره سیاسی مورد انتظار را از آن نخواهد برد. زیرا طرف آمریکایی قصد بهره بردن از توافقات هستهای برای انتخابات کنگره آمریکا را داشت.
او روند دلار را در روزهای آینده صعودی دانست و گفت: دولت برای ثبات قیمت دلار در روزهای اخیر تلاش زیادی میکند و اگر دخالت نهادهای بازارساز بر قیمتها نباشد قیمت دلار روند صعودی خواهد داشت.
قیمت دلار و یورو امروز در صرافی بانک ملی ایران اعلام شد.
بر این اساس قیمت خرید دلار آمریکا 28,636(بیست و هشت هزار و ششصد و سی و شش تومان) و قیمت فروش دلار آمریکا 28,923(بیست و هشت هزار و نهصد و بیست و سه تومان) اعلام شد.
همچنین براساس اعلام صرافی بانک ملی ایران قیمت خرید یورو 28,636(بیست و هشت هزار و ششصد و سی و شش تومان) و قیمت فروش یورو 28,923(ببیست و هشت هزار و نهصد و بیست و سه تومان) است.
بازار ارز دربسیاری از موارد متاثر از رویدادهای مهم اقتصادی وسیاسی کشور است. همانطور که اشاره شد عوامل خارجی که به روابط دیپلماتیک بین کشورها به طور مثال ایران و امریکا اشاره دارد در بسیاری از موارد باعث نواسانات در بازار ارز می شود. اما در مقابل دلایل خارجی، در داخل هم اتفاقاتی نظیر افزایش تقاضای دلار، ورود نقدینگی به بازار با کاهش سود سپرده های بانکی، تقاضای دلار برای سفرهای خارجی و بعضا خارج کردن دلار به جای دیگر ارز ها از کشور، درخواست دلار برای واردات کالاهای اساسی و درخواست کاذب دلار به دلیل فشار و فضای روانی در داخل از عوامل نوسان نرخ دلار در بازار ایران است.
با توجه به مقتضیات اقتصادی جوامع مختلف، دولتهای سیستمهای متفاوتی را برای تنظیم روابط پولی خود تدوین و به مرحله اجرا میرسانند. این سیستمها را به صورت کلی نظامهای ارزی مینامند.
به صورت کلی نظامهای ارزی در طیفی تعریف میشوند که دریک سر آن نظامهای«شناور مطلق» و در سردیگر آن«ثابت مطلق» قرار دارند. در ادامه برخی از این نظامها را بررسی میکنیم.
نظاممیخکوب سخت: یکی از سیستمهای ارزی به شمار میروند، سیستمی که عمدتا چارچوب بسیار محدود کنندهای برای سیاستگذار پولی به همراه دارد. این دسته از نظامهای ارزی عموما با تصویب قانون رسمیت پیدا میکنند و تغییر دادن آنها مستلزم هزینههای بالایی _ اعم از فرایند تغییر قانون و تغییر ساختار اقتصادی_ برای سیاستگذار است. این دسته از نظامهای ارزی شامل سه نظام پذیرش واحد پول خارجی،تشکیل کمیته ارزی و اتحادیه پولی است . با یکسان شدن تورم در کشورهای طرف این نظام ارزی (کشور لنگر و پذیرنده لنگر)، تغییر نرخ ارز حقیقی بین این کشورها منوط به تغییر قیمتهای اسمی یا بهره وری است.
نظامهای میخکوب ملایم: نظامهای ارزی میخکوب ملایم، نظامهایی هستند که معمولا نرخ یا مسیر مشخص ارزی برای اقتصاد تعریف میکنند و همچنین در این نظام ارزی اتخار تصمیم برای مداخله در بازار ارز یا بازار پول برای رسیدن به هدف ارزی براساس دستورالعمل انجام میشود.
از دیگر نظامهای ثابت مطلق میتوان به میخکوب قابل تعدیل، میخکوب خزنده و میخکوب منعطف اشاره کرد.
نظام ارزی شناور
سیستمهای ارزی شناور به سیستمی اطلاق میشود، که در آن نرخ ارز آزادانه توسط بازار تعیین میشود و دخالت در بازار پول و ارز (در صورت وجود) برای رسیدن به نرخ ارز خاصی صورت نمیپذیرد. سیستمهای ارزی شناور به دودسته اصلی تقسیم میشوند: شناور مدیریت شده و شناور مطلق
در سیستم شناور مدیریت شده در برخی موارد دولت برای تنظیم بازار دخالتهای محدودی خواهد داشت، اما در شناور مطلق همهچیز دربازار مشخص میشود.
نظریههای تعیین نرخ ارز
برای تعیین نرخ ارز نظریههای متفاوتی مطرح است دو نظریه سنتی هستند که بیشتر به تغییرات نرخ ارز در بازه زمانی بلند مدت میپردازند و دو نظریه که به روز تر هستند و به بالا و پایین شدن نرخ ارز در بازه زمانی کوتاه مدت توجه دارند. وقتی میزان صادرات یک کشور با واردات آن برابری داشته باشد نرخ تعادلی ارز برقرار می شود.
در کشور ایران نرخ ارز در اثر علل مخصوص به خود افزایش می یابد. این عوامل در دو گروه دسته بندی می شوند؛ علل خارجی و علل داخلی. علل خارجی به روابط دیپلماتیک بین ایران و کشورهای دیگر بستگی دارد و به هر حال با توجه به تحریم هایی که کشور ایران درگیر آن شده است و توافق هسته ای( برجام) که بین ایران و گروه 5+1 به توافق رسید، باعث امیدواری بود که ایران بتواند پس از انزوا در تجارت خارجی خود، از این اتفاقات رها شده و کشور را در سمت رونق اقتصادی به حرکت درآورد ولی با تمام امید و پیش بینی ها این اتفاق نیافتاد و تا زمانی که تمام اعضای برجام به آن متعهد بودند ایران نتوانست از نتایج برجام به خوبی استفاده کند .
نرخ ارز ثابت از طرف دولت ها در جهت باقی ماندن ارزش پول واحد کشور و در محدوده مورد نظر دولت ها تعیین می شود. و نرخ رسمی ارز یک کشور را توسط بانک مرکزی با قیمت طلا در یک مسیر قرار می دهد . بطور مثال در کشور ایران نرخ ارز ثابت که دولت در برابر دلار امریکا در نظر گرفت 42000 ریال است.
نرخ ارز شناور همان نرخ ارز نوسان دار است که در آن خرید و فروش هرگونه ارز و تبادلات ارزی در هر کشور با توجه به بازار جهانی آن ارز و نرخ اش در کشورهای دیگر ممکن است در یک بازه زمانی کوتاه مدت تغییر کند.
قیمت حقیقی دلار
در نرخ حقیقی دلار ما می توانیم کالا ها و یا خدمات یک کشور را با خدمات و کالاهای یک کشور دیگر تبادل کنیم. نرخ حقیقی دلار را می توانیم از راه فرمولی ساده بدست بیاوریم؛ نرخ اسمی دلار را در قیمت داخلی محصول ضرب و جواب را تقسیم بر قیمت خارجی آن محصول می کنیم و نرخ حقیقی دلار برای یک محصول مورد نظر را در می یابیم . از آنجاییکه نرخ حقیقی دلار در ترسیم الگوی تجارت و میزان واردات و صادرات هر کشوری موثر است از اهمیتی ویژه ای برخوردار است.در نتیجه نرخ واقعی دلار از شاخص برابری قدرت خرید دلار امریکا به ریال ایران به دست می آید
دیدگاه خود را ارسال کنید