افزایش باورنکردنی قیمت نان از فردا تایید شد؟ | قیمت جدید نان همه را شکه کرد!
قیمت جدید نان مجوز دارد؟
برخی نانوایان علاوه بر کاهش وزن چانه و کوچک کردن آن، همچنان نان را با قیمتهای ۲ تا ۳ برابری نرخ مصوب به فروش میرسانند.قیمت نان در سال جاری در برخی استانها در قالب عناوینی نظیر متناسب سازی قیمت با افزایش مواجه شد اما در تهران به طور رسمی افزایش قیمتی لحاظ نشده است.نانواداران طی یک سال گذشته همواره از افزایش نیافتن قیمت نان گلایه مند بوده اند زیرا معتقدند تورم روی کار آنها تاثیر گذاشته است.دولت گفته سعی دارد با ثابت نگه داشتن قیمت نان جلوی انتقال فشار افزایش قیمت به مردم را بگیرد.زمزمه های افزایش قیمت نان از ابتدای سال 1402 شنیده می شد و در روزهای اخیر قیمت نان در برخی استانها گران شده است. تازه ترین خبر درباره قیمت نان را در ادامه بخوانید.
این روزنامه نوشت بهرغم تلاشهای دولت برای ثبات قیمت نان و ساماندهی نانواییها، برخی نانوایان علاوه بر کاهش وزن چانه و کوچک کردن آن، همچنان نان را با قیمتهای ۲ تا ۳ برابری نرخ مصوب به فروش میرسانند.
دولت سیزدهم در پی آزادسازی نرخ آرد؛ تلاش در ثبات نرخ نان و ساماندهی نانواییهای کشور با نصب کارتخوانهای هوشمند با هدف کاهش توزیع خارج از شبکه، جلوگیری از قاچاق آرد و کاهش ضایعات نان در کشور داشته است اما گزارشها حاکی از آن است که برخی نانواییها هر روز ترفندهای جدیدی را برای گرانفروشی، توزیع نان و آرد در مجاری غیررسمی و قاچاق بهکار میگیرند تا جایی که بخشی از اقدامات دولت را در این مسیر کماثر کرده است.
این در حالی است که دولت برای جلوگیری از افزایش نرخ نان، برای نانواییها تسهیلاتی قرار داده است، به طوری که علاوه بر عرضه آرد به نرخ دولتی به آنها، به ازای هر یک میلیون تومان فروش نان، هر شب ساعت ۱۱ به حساب آنها ۳۰۰ هزار تومان واریز میکند.
بررسیهای میدانی خبرنگار ایران اقتصادی نشان میدهد با وجود اینکه قیمت آرد نان تغییری نداشته است و همچنان با نرخ سال گذشته به دست نانوایان میرسد، اما برخی نانواییها اقدام به کاهش وزن چانه و کوچک کردن نان کردهاند تا جایی که برخی شهروندان میگویند اندازه نان به نصف تغییر یافته و بسیار کوچک شده که ناچارند برای مصرف روزانه خود تعداد نان بیشتری خریداری کنند.
بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار، قیمت هر عدد نان یارانهای در قالب نوع «یک» آرد ۶۶۵ تومان و نوع «دو» آرد ۹۰۰ تومان با قیمتهای تعیین شده بود، یعنی قیمت هر عدد نان دولتی با یارانه ۶۶۵ تومانی برای بربری وزن چانه ۶۰۰ گرمی ۱۸۰۰ تومان، تافتون سنتی وزن ۲۵۰ گرمی ۹۰۰ تومان، تافتون گردان ماشینی وزن چانه ۲۲۰ گرمی ۷۰۰ تومان، لواش و تافتون گردان ماشینی وزن ۱۶۰ گرمی ۵۰۰ تومان و تافتون خراسانی وزن ۳۰۰ گرمی ۱۰۰۰ تومان بود که به تدریج این نرخها با فرایند گرانسازی نان در نانواییها حذف شد و تنها قیمتهای نوع «دو» در نانواییهای دولتی اعمال میشود.
بنابراین اکنون براساس مصوبه ستاد تنظیم بازار، هر عدد نان بربری ساده با وزن چانه ۶۰۰ گرمی ۲ هزار و ۵۰۰ تومان، سنگک ساده با وزن چانه ۶۵۰ گرمی ۳ هزار تومان، تافتون سنتی با وزن چانه ۲۵۰ گرمی ۱۲۰۰ تومان، تافتون گردان (برقی) با وزن چانه ۲۲۰ گرمی ۱۰۰۰ تومان، لواش و تافتون گردان ماشینی وزن چانه ۱۶۰ گرمی ۵۰۰ تومان و تافتون خراسانی با وزن ۳۰۰ گرمی باید ۱۵۰۰ تومان به فروش برسد، اما حال برخی نانوایان علاوه بر کاهش وزن چانه، هر عدد نان بربری را بین ۲۵۰۰ تا ۱۱ هزار تومان و هر عدد سنگک را بین ۴ تا ۱۵ هزار تومان تحت عناوین مختلف سنتی، سبوسدار، کنجدی، شویدی، کرهای، شیری، سیاهدانه و چهارمغز میفروشند که البته نان تافتون و لواش نیز از این قاعده مستثنی نیست و نان لواش سنتی ساده ۱۰ عدد ۱۳ هزار تومان، لواش سنتی ساده ۲۰ عدد ۲۳ هزار تومان، لواش سنتی ساده ۳۰ عدد ۳۳ هزار تومان، لواش ماشینی ساده ۴۰ عدد ۴۳ هزار تومان، لواش سنتی ساده ۵۰ عدد ۵۳ هزار تومان و هر کیلوگرم آرد گندم ۲۰هزار تومان به فروش میرسد.
البته نان در اسنپفودها برای هر عدد بربری و سنگک سنتی ساده از ۵ تا ۷ هزار تومان شروع و برای سنگک سبوسدار، سیاهدانه، دورو کنجد و... بین ۱۵ تا ۲۰ هزار تومان، نان تافتون بین ۱۵۰۰ تا ۴۰۰۰ هزار تومان و لواش بین ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ هزار تومان برای واحدهای بستهبندی و سوپرمارکتها به فروش میرسد، بنابراین نانواییها همچنان بخش عمده نان تولیدی روزانه خود را به اسنپفودها، مراکز بستهبندی، سوپرمارکتها و صنوف به دلیل قیمتهای بالاتر میفروشند و مردمی که در صفها هستند از نان کمتری بهرهمند میشوند.
همچنین برخی از واحدهای نانوایی اولویت عرضه نان را اسنپفودها و صنوف یعنی کلهپاچهایها، کبابیها، رستورانها و سوپرمارکتها میدانند و با وجود صفهای طولانی در نانواییها، بخش عمده نان را برای واحدهای مذکور به دیوار میزنند و خارج از واحدهای خود با قیمتهای ۲ تا ۳ برابری نرخ مصوب به صنوف میفروشند، بنابراین این موضوع باعث میشود شهروندان ساعتها در صفهای طولانی جلوی نانواییها برای تهیه تعدادی نان بایستند.
با وجود نصب کارتخوانهای هوشمند در نانواییها، اکثر نانوایان خود مبلغ نان را محاسبه و کارت میکشند، در عین حال واحدهای نانوایی که هنوز به کارتخوانهای هوشمند مجهز نشدهاند نیز گاهاً ممکن است به طور اتفاقی مبالغ مختلف یا بیشتر را از مشتریان دریافت کنند، زیرا پیامک مبالغ کمتر از ۳۰ هزار تومان برای مشتریان بانکی ارسال نمیشود، بنابراین احتمال دارد مشتریان متوجه این موضوع نشوند. البته ناگفته نماند این اقدام نانواییها باعث شده ساعت کاریشان کاهش یابد، یعنی ساعت کاری آنان از ۳ شیفت به دو شیفت و گاهاً به یک شیفت در روز تغییر یافته و برخی تا ظهر بیشتر کار نمیکنند و همین امر باعث سردرگمی شهروندان برای تهیه نان روزانه خود میشود.
برخی از واحدهای نانوایی ادعا دارند قیمت فعلی نان کفاف هزینههای تولیدشان را نمیدهد و علت کاهش ساعت کاریشان به دلیل پایین بودن سهمیه آردشان است و به هر میزان که دولت آرد در اختیارشان قرار دهد به همان اندازه نان تهیه میکنند.
اصلاح قیمت جدید نان در 13 استان
پس از واگذاری تعیین قیمت نان به استانداران، تا کنون استانداران 13 استان کشور تصمیم گرفتند که قیمت نان را افزایش دهند.محمد سلیمانی، رئیس اتحادیه نان سنگکی، در گفتگو با تجارتنیوز درباره افزایش قیمت نان در تعطیلات اخیر گفت: با توجه به اینکه تصمیمگیری در خصوص افزایش قیمت نان در حوزه اختیارات کارگروه استانی است، استانداران ۱۳ استان تصمیم گرفتند که از روز گذشته قیمت نان را اصلاح کنند.
وی ادامه داد: میزان افزایش قیمت در هر استان متفاوت بوده، اما در تهران هنوز تصمیمگیری نشده است. امیدواریم در هفته جاری در این خصوص یک تصمیمگیری صورت گیرد. زیرا فشار زیادی به نانوا وارد میشود.
سلیمانی افزود: از سوی دیگر نبود قیمت مشخص باعث افزایش درگیری بین نانوا و مردم میشود و از آن طرف تعزیرات نیز بر اساس قیمت دو سال پیش بازرسیهای خود را انجام میدهد. این عدم تعیین تکلیف قیمت نان در حالی است که در کلانشهر تهران هر روز گزارشهایی در خصوص گرانفروشی یا تخلف نانواییها گزارش میشود.
در سوی دیگر ماجرا، رشد دو تا سه برابری قیمت بسیاری از اقلام در دو سال اخیر باعث شده که فروش نان به قیمت قبل برای نانوا صرفه اقتصادی نداشته باشد. در این بین آنها به علت حساسیت شغلی مجوز تعطیلی هم ندارند.
در حالی که میلیاردها تومان صرف هوشمندسازی یارانه نان شد و این طرح نانواییها را ملزم به نصب دستگاه پرداخت مخصوص کرد، اما امروز تعدادی از نانواییهای تهران دستگاههای کارتخوان مربوط به اصناف دیگر را نصب کردهاند تا بدین ترتیب بتوانند قیمتهای دو سال پیش را دور بزنند.
علت افزایش قیمت نان چیست؟رواج پیدا کردن خرید نان قسطی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان در مورد افزایش قیمت نان گفت: از این پس قیمت نان سنگک با وزن ۶۰۰ گرم هر عدد ۹ هزار تومان، بربری با وزن ۵۰۰ گرم هر عدد ۷ هزار و ۵۰۰ تومان و تافتون با وزن ۲۰۰ گرم هر عدد ۴ هزار تومان خواهد بود.
به گزارش تجارتنیوز، نان در روزهای اخیر که به عنوان یکی از اصلیترین کالاهای سفره مردم به شمار میرود، به بهانه افزایش هزینههای تولید و ناتوانی در ارائه به قیمت فعلی یک تورم دوباره را تجربه کرد. قرار بود هیچ چیز در سال جدید گران نشود؛ حالا نان، قوتغالب فرودستان در تعدادی از استانها گران شده است؛ مدتهاست که خرید نان نصفه رواج پیدا کرده! آیا قرار است با این گرانیها، نان هم جزو کالاهای گران و کممصرف شود و مردم به خرید قسطی و نسیه آن روی بیاورند؟ این در حالی است که گرانیها محدود به نان نیست؛ لبنیات در حال خروج کامل از سفرههای کارگران است، برنج از سبد خرید خیلیها حذف شده، کارگران نمیتوانند میوههای تابستانی بخورند، حتی شکر و قند هم گران شده است.
از سنگک ۹ هزار تومانی تا بربری ۷ هزار و ۵۰۰ تومانی
در روزهای ابتدایی مرداد، نان در خراسان رضوی ۴۰ درصد گران شد؛ این گرانی که البته مقامات این استان تصریح کردند به زودی به تمام کشور سرایت خواهد کرد، طلیعهدار گرانی نان در بیشتر استانهای کشور شد. هر چند وزیر کشور در یازدهم مرداد، گرانی نان را تکذیب کرد، اما در روز بعد، دوازدهم مرداد اخبار رسمی استانها حاکی از افزایش دولتی قیمت نان بود.
محمد برزعلی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان در این خصوص اظهار کرد: از این پس قیمت نان سنگک با وزن ۶۰۰ گرم هر عدد ۹ هزار تومان، بربری با وزن ۵۰۰ گرم هر عدد ۷ هزار و ۵۰۰ تومان و تافتون با وزن ۲۰۰ گرم هر عدد ۴ هزار تومان خواهد بود.در خبرها به نقل از سخنگوی طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان داشتیم که اختیار تغییر قیمت نان به استانها واگذار شده است. در برخی استانها هم تغییراتی اعمال شده؛ تغییراتی که به گفته مسوولان در راستای بهبود اقتصاد نانوا و جلوگیری از قیمتگذاری خودسرانه و کمفروشی شکل گرفته است.
در گفتوگوی ویژه خبری کموکیف تغییرات قیمتی نان مورد بررسی قرار گرفت. خبرگزاریها نیز نوشته بودند که گران شدن نان از استان خراسان رضوی شروع شده و بناست در سایر استانها هم قیمت نان گران شود. دلایل گران کردن نان همان موضوعاتی است که در سالهای اخیر در هر شوک تورمی تکرار شده است؛ بنزین گران میشود تا الگوی مصرف مردم تغییر کند و به سمت صرفهجویی بروند؛ نرخ رسمی دلار گران میشود تا صرافیها تخلف نکنند و بازار سیاه به وجود نیاید و نان گران میشود تا نانواییها قیمتگذاری خودسرانه نکنند و کمفروشی شکل نگیرد!
تاثیر قیمت نان بر سفرههای کارگران کاملا واضح است؛ نان یک کالای کلیدی و استراتژیک سفرههاست و گرانی آن مثل یک موج میتواند بر سایر اقلام خوراکی سبد هزینههای خانوار تاثیر بگذارد؛ حتی اگر نان را به عنوان یک کالای ایزوله و جدا از زنجیره اقتصاد در نظر بگیریم، خود به تنهایی کالای پرمصرفِ بسیاری از خانوارهای کارگری و کارگران فصلی و ساختمانی است که از قضا در دهههای اخیر با گرانی برنج و سایر اقلام، بیشترین سهم را در سفرههای این گروهها پیدا کرده است.
دیدگاه خود را ارسال کنید