یارانه نقدی بهمن چقدر افزایش خواهد یافت؟ | برنامه جدید دولت برای یارانه 1403!
در بسیاری از کشورها، دولتها از برنامههای یارانه نقدی برای کمک به افراد با درآمد کم استفاده میکنند. یارانه نقدی یک پرداخت مستقیم از دولت به گیرنده است که به صورت پول نقد یا از طریق کارت های بانکی انجام میشود. این برنامهها برای کاهش فقر و تشویق بهترین استفاده از منابع جامعه، به کار میروند. بسیاری از این برنامهها از محدودیت دریافت تمایل دارند و تحت شرایط و دستورالعملهای خاصی تعیین میشوند تا به هدف موردنظر دست یابند. این برنامههای یارانه نقدی غالباً به عنوان یک پشتوانه مالی برای کسانی که به دلیل شرایط اقتصادی نیاز به کمک دارند، عمل میکنند.
برنامه دولت برای پرداخت یارانه نقدی
«دولت بنا ندارد یارانه نقدی را حذف کند». این موضوع در روزهای اخیر همواره از سوی مسئولان مورد تاکید قرار داشته و امروز نیز وزیر کار به آن اشاره کرد.
به گفته صولت مرتضوی، یارانه نقدی تا میزانی که مصوب بود و اجرا شده حتما ادامه پیدا میکند و تحت هیچ شرایطی یارانه نقدی حذف نخواهد شد. اما دولت یک سری سیاستهای کمک معیشتی و تشویقی برای مردم دارد که بنا بر این است به شکلی بتواند قیمتها را متعادل کند.
اما سوال این است که سیاستهای معیشتی و تشویقی دولت چیست؟ دولت سیزدهم در راستای ایجاد عدالت اجتماعی و اقتصادی، علاوه بر دهکبندی، موضوع صدکبندی را مطرح کرده است.
بر این اساس، دهکهای درآمدی از بعد خانواری خارج و به صورت «نفری» دهکبندی میشوند تا فاصله دهکها رُند و ساده شود. در گام دوم نیز آنها به صورت «صدک» آورده میشوند تا تحلیل بین دهکها ریزتر و دقیقتر بررسی شوند؛ از همین رو هر دهک درآمدی تبدیل به ۱۰ قسمت و صدک میشود. با اجرای صدکبندی، ۷۹ میلیون و ۶۰۰ هزار ایرانی یارانهبگیر (حدود ۸۰ میلیون ایرانی) در این چرخه صدکبندی میچرخند.
صدکبندی باعث کوچکتر و راحتتر شدن تحلیلها خواهد شد و اینگونه امکان دارد فردی در دهک سوم باشد، اما در صدک ۳۹ قرار گیرد و یا فرد دیگری در صدک ۳۱ باشد؛ هر چند هر دوی این افراد در دهک سوم قرار دارند اما صدک آنها فرق دارد.
در روزهای اخیر مرکز مطالعات و اطلاعات رفاه ایرانیان اعلام کرد که بر مبنای اجرای صدکبندی ۶۰ هزار خانواری که در صدک ۹۹ و ۱۰۰ قرار داشتند از دریافت یارانه حذف و ۶۰ هزار خانوار جدید دارای صدک پایین مشمول دریافت یارانه شدند.
طبق قانون بودجه ۱۴۰۲ بند (د) تبصره ۱۷ وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف است هر شش ماه یک بار دهک درآمدی خانوارها را بهروزرسانی کند و براساس رفتار مالی افراد و شاخصهای مختلف رفاهی تغییرات حاصل میشود.
دیدگاه خود را ارسال کنید