یارانه نقدی
فوری: کالابرگ جایگزین یارانه نقدی شد؟
قبل از طرح مباحث مربوط به حذف یا بازگشت ارز ترجیحی در سال ۱۴۰۱، دولت در لایحهای که برای سال آینده تدوین کرده بود، ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف کرده و از منابع حاصل از حذف این ارز ، مبالغی در راستای جبران قدرت خرید مردم بهمنظور تأمین کالاهای اساسی در شکل پرداخت یارانه نقدی و یا بن کالا اختصاص داده بود.
یارانه نقدی چند سالی است که پرداخت می شود. یارانه نقدی برای بسیاری از افراد مهم است. یارانه نقدی مبلغ چندانی ندارد. یارانه نقدی با نرخ تورم همخوانی ندارد. یارانه نقدی در سال آینده با تغییر همراه شد.
یک کارشناس اقتصادی گفت: جایگزینهایی چون یارانه نقدی یا کالابرگ که برای حذف ارز ترجیحی درنظر گرفته شده است، با حضور دلالان همیشه در صحنه به فساد کشیده میشود و تورم را تشدید میکند. بنابراین، تخصیص کالابرگ یا یارانه نقدی و کالایی در ازاء جبران حذف ارز ترجیحی مستلزم وجود زمینههایی است که دست دلالان را در ورود به این بازار ببندد.
محمود جامساز اظهار کرد: قبل از طرح مباحث مربوط به حذف یا بازگشت ارز ترجیحی در سال ۱۴۰۱، دولت در لایحهای که برای سال آینده تدوین کرده بود، ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف کرده و از منابع حاصل از حذف این ارز ، مبالغی در راستای جبران قدرت خرید مردم بهمنظور تأمین کالاهای اساسی در شکل پرداخت یارانه نقدی و یا بن کالا اختصاص داده بود. حذف ارز ترجیحی به دو دلیل انجام گرفت که دلیل اول متقنتر و آن این است که فقدان منابع مالی در خصوص ارز مورد نیاز واردات کالاهای اساسی که بین ۱۵ تا ۱۸ میلیارد دلار( تقریبا” معادل کل درآمد نفتی پیش بینی شده در بودجه ۱۴۰۱) تخمین زده میشود، دلیل دوم اینکه استناد به بروز رانت و فساد عظیمی است که در توزیع ارز ترجیحی رخ داده که از سال ۹۷ تا کنون بالغ بر ۵۵ میلیارد دلار گزارش شده که بهمنظور جلوگیری از تکرار آن دولت حذف ارز ترجیحی را در دستور کار قرار داد.
نفت بالای ۱۰۰ دلار؛ فرصتی برای اقتصاد ایران
این اقتصاددان در ادامه توضیح داد: درآمد پیش بینی شده از صادرات نفتی در لایحه بودجه سال آینده، ۳۸۱ هزار میلیارد تومان است که با در نظر گرفتن نرخ تسعیر ۲۳ هزارتومان، معادل ۱۶/۵ میلیارد دلار است. این در حالیست که کمسیون تلفیق مجلس با اعمال تغییرات عمدهای از جمله افزایش ۲۰ درصدی سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی، درآمد نفتی انتظاری در سال آینده را به کمی بیش از ۱۳ میلیارد دلار تقلیل داد.
او ادامه داد: دولت در بودجه سال آینده، نرخ فروش دلار را ۶۰ دلار برآورد کرده بود اما در حال حاضر، با شرایط پیش آمده تحت تاثیر جنگ اوکراین و روسیه قیمت نفت در ۱۴ سال اخیر رکورد قیمت را شکست و نفت پلت خلیج فارس با بیش از ۱۰ دلار کاهش نسبت به قیمت نفت برنت به بالای ۱۰۰ دلار رسید. این فرصتی است برای ایران که نفت خود را در صورت ادامه تحریمها تقریبا به تنها مشتری خود یعنی چین با تمام تخفیفهایی که برای دور زدن تحریمها برای این کشور قائل است، بیش از ۶۰ دلار صادر کند و درمقابل یوآن و بخشی را نیز کالای تهاتری دریافت کند. البته در صورت توافق احتمالی که با توجه به اخبار منتشره از مذاکرات وین ، ممکن است یک توافق حداقلی صورت گیرد، بهنظر نمیرسد که بهسبب کاهش ظرفیت استخراج ناشی از دلایل فنی و کهنگی چاهها قادر به تولید به میزان قبل از برجام طی سال آتی برسیم زیرا، مرمت و تزریق گاز به چاهها مستلزم میلیاردها دلار سرمایهگذاری است که فعلا و در میان مدت امکان جذب آن بسیار تردید آمیز است.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: اینکه ارز ترجیحی حذف شود یا نشود و چه جایگزینی برای حذف آن تعیین شود، مهم نیست بلکه مسئله اصلی این است که قیمت کالاهای اساسی گران نباشد، قدرت خرید مردم در حدی باشد که از توانایی تامین این کالاها برخوردار باشند. قیمتهای فعلی کالاهای اساسی نشاندهنده این است که حضور ارز ترجیحی در اقتصاد نتیجهای جز رانت و فساد نداشته است و در سبد مصرفی مردم از نظر کالاهای اساسی گرانی فراتر از تورم ۴۱ درصدی که اعلام شده بهگونهای که طی یکسال و نیم گذشته تا کنون بهای برخی از کالاهای اساسی بر اساس شواهد میدانی از ۲۰۰ درصد هم فراتر رفته است.
شکست سیاستهای تنظیم بازار
جامساز سیاستهای تنظیم بازار را شکست خورده دانست و گفت: در حال حاضر، بازار کالاهای اساسی و سایر کالاها نیز تحت کنترل دلالان است و آنها قیمتها را تعیین میکنند. با اینکه گفته میشود که روند تورم کاهشی شده اما موتور تورم همچنان روشن است و حذف ارز ترجیحی نه تنها بر تورم قیمت کالاهای اساسی میافزاید بلکه اسباب افزایش قیمتهای نسبی را فراهم میکند و بر خلاف نظر برخی از مسئولین حتی قیمت مسکن را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. جایگزینهایی چون یارانه نقدی یا کالابرگ که برای حذف ارز ترجیحی درنظر گرفته شده است، با حضور دلالان همیشه در صحنه به فساد کشیده میشود و تورم را تشدید میکند. بنابراین، تخصیص کالابرگ یا یارانه نقدی و کالایی در ازاء جبران حذف ارز ترجیحی مستلزم وجود زمینههایی است که دست دلالان را برای ورود به این بازار ببندد اما تجربه اثبات کرده که همواره قدرت فسادآور دلالان از توان نهادهای نظارتی افزون بوده و روند افزایشی قیمتها از عملکرد قدرتهای مافیائی تبعیت کرده است.
وی تاکید کرد: علاوه براین، این پرسش مطرح است که با توجه به کمبود ارز، معلوم نیست تأمین ارز واردکنندگان توسط دولت چگونه قابل انجام است مگر آنکه بخش اعظم کالاهای اساسی از طریق واردات بدون انتقال ارز توسط نهادها یا اشخاص حقیقی که ثروتهایی را از داخل کشور در خارج انباشت کردهاند انجام گیرد که البته خود نیز قیمت گذاری کرده و از طریق عوامل مرتبط، بازار را دراختیار قدرت انحصاری خود قرار خواهند داد.
پرداخت یارانه با حذف ارز ۴۲۰۰ شکست میخورد
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: تخصیص یارانه نقدی ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی که طی سالها پرداخت میشود به دلیل تورم و تنزل ارزش پول ملی قدرت خرید خود را از دست داده و کاملا بیارزش شده است. پرداخت هر نوع یارانه اضافی دیگر نیز با روند تورمی کنونی بهطور زود هنگام به سرنوشت یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی دچار میشود که قدرت خرید فعلی آن در حد بهای یکی دو پاکت سیگار است. تورم با بخشی نگری قابل اصلاح نیست، متغیر تورم در ارتباطی وثیق با سایر متغیرهای اقتصادی قرار دارد که باید بهصورت یک کل بهم پیوسته دیده شود. ضمن آنکه مهار یا کنترل گزینشی قیمتهای برخی از کالاها در زنجیره تورمی که قیمت کالاها همواره با روند افزایشی خو کردهاند، راهکار کوتاه مدت و ناپایدار است و نتیجه معکوس خواهد داد. سیاستهای ضد تورمی مستلزم ابتناء بر اصول و قواعد و الزامات علم اقتصاد است. پرداخت یارانه حتی در کوتاه مدت سیاستی معیوب و شکست خورده است.
وی گفت: در دهه گذشته معدل رشد اقتصادی کشور صفر و انباشت سرمایه اقتصادی منفی بوده و به گزارش اتاق بازرگانی ایران حدود ۲۸ هزار و ۵۰۰ بنگاه تولیدی و خدماتی زیر ۴۱ درصد ظرفیت اسمی خود فعالیت داشتهاند که به معنای استفاده نکردن از ۵۹ درصد ظرفیت اقتصادی این بنگاههاست که با این وضعیت، نمیتوان تورم را کنترل کرد.
بهترین راه برای ریشهکن کردن فساد و رانت
جامساز بیان کرد: چه ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف شود، چه حذف نشود، فساد و رانت در اقتصاد کشور نهادینه شده است و برای کاهش تورم هم دولت و هم مردم باید هزینه بدهند. در این زمینه، دولت هم باید با کاهش هزینههای خود و توقف تدوین بودجههای متوهمانه هزینه بپردازد، مصارف خود را به نحو اصولی تقلیل دهد و فاصله حقوقهای حداکثری و حداقلی را با حذف حقوقهای غیر متعارف نجومی کاهش دهد. بنگاهها و نهادهای با ماهیت حقوقی غیردولتی از ردیفهای بودجه حذف شوند. در نهایت، با انتظام مالی در اجرای بودجه عملیاتی از بروز کسری بودجه بهشدت جلوگیری شود زیرا، مهمترین عامل زایش تورم در کشور ما تأمین مالی کسر بودجههای هزاران میلیاردی است که باید در ملازمت با سایر اقدامات بنیادین برای سامان بخشی و نجات اقتصاد کشور از فروپاشی انجام گیرد.
وی موثرترین راهکار برای بهبود شرایط اقتصادی را در افزایش تولید و اشتغال دانست که لازمه آن ایجاد بستر امن سرمایهگذاری و صیانت از حقوق مالکیت بخش خصوصی، مانع زدائی از مسیر تولید و تسهیل شرایط کسبوکار، دسترسی آسان به منابع بانکی، طراحی سیاستهایی که در کشورهای با اقتصادهای نو ظهور آزموده شدهاند . مبارزه بیامان با مفسدین اقتصادی و بالا بردن هزینههای فساد و اختلاس، دست کشیدن دولت از دخالتهای نامطلوب در اقتصاد و جلوگیری از انحصارات است تا با ظهور یک بازار آزاد رقابتی کارآفرینان و فعالان بخش خصوصی را بهعنوان محور فعالیتهای اقتصادی کشور از رشد اقتصادی و اشتغال و رفع بیکاری و افزایش درآمد ملی و مهار تورم و رفاه ملی برخوردار سازند.
واریز آخرین یارانه نقدی
آخرین یارانه نقدی اسفند 1400 به حساب سرپرست خانواده واریز شد.
حائری معاون برق و انرژی وزیر نیرو: طبق بند یک تبصره ۸ قانون بودجه ۱۴۰۰، مشترکانی که بالاتر از الگوی مصرف، برق مصرف میکنند، یارانه به آنها پرداخت نخواهد شد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: اگر دولت دست به اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی در این شرایط نزند مجبور است که از بانک مرکزی استقراض کند لکن برخیها معتقدند که اگر این استقراض صورت گیرد تورم سرسام آوری در کشور به وجود خواهد آمد.
تعداد یارانهبگیران ۷۸ میلیون نفر است و ابن یارانه به حساب سرپرستان خانوار این افراد واریز میشود. ۲۱ میلیون خانوارها از آنها در بهار سال قبل وام یک میلیون تومانی کرونا را دریافت کردند که بیست و یکمین قسط آن در این ماه برداشت میشود. ۹ قسط دیگر باقی میماند که تا آذر ماه سال ۱۴۰۱ ادامه دارد.
همزمان با واریز یارانه نقدی از سوی دولت، سازمان تامین اجتماعی نیز باید آخرین حقوق امسال بازنشستگان را واریز کند. در سال گذشته واریز حقوق از ۱۵ اسفند شروع شد که به توجه به نیاز خانوارها برای خرید عید احتمالا امسال نیز زودتر از ماههای قبل واریز شود.
مهمترین واریزی دهه سوم اسفند
اما واریزی سومی که بیش از ۴۹ میلیون نفر منتظر دریافت آن هستند، به سهام عدالت مربوط میشود. قرار است سود حاصل از فعالیت شرکتها در سال ۹۹ طی روزهای پایانی سال واریز شود.
به پرداختیهای یارانه در اسفند ماه امسال دو واریزی دیگر اضافه میشود، یکی عیدی و دیگری سود سهام عدالت است.
در ماه پایانی سال آخرین یارانههای امسال واریز میشود، همچنین قرار است دو دهه اول و سوم اسفند یک واریزی جدید اضافه شود.
در اسفند ماه آخرین یارانه معیشتی و نقدی امسال واریز میشود، زمان واریز این دو یارانه به ترتیب دهم و بیستم ماه پیشرو است.
مبلغ یارانه معیشتی متناسب با تعداد اعضای خانوار تعیین شود. همانند دورههای پیشین، واریزیها یارانه معیشتی به حساب خانوادههای یک نفره ۵۵ هزار تومان، خانوادههای دو نفره ۱۰۳ هزار تومان، خانوادههای سه نفره ۱۳۸ هزار تومان، خانوادههای چهار نفره ۱۷۲هزار تومان و خانوادههای پنج نفره و بیشتر ۲۰۵ هزار تومان است.
مبلغ یارانه نقدی نیز همان ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان به ازای هر نفر است. در این ماه قسط دو مرحله وام یک میلیون تومانی کرونا از خانوارهایی که آن را دریافت کردند کسر میشود.
حجتالله عبدالملکی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در اولین جشنواره فیلم ۱۲۰ ثانیهای که با موضوع تعاون و همدلی برگزار شد، گفت: در سومین روز از چهارمین سال گام دوم انقلاب هستیم. هنر یکی از ابزارهای بسیار اساسی در گام دوم انقلاب برای تحقق آرمانهای ایجاد تمدن نوین اسلامی و جامعه مهدوی است.
مدیرعامل سازمان هدفمندسازی یارانهها در روز گذشته از واریز یارانه ۱۰۰ هزار تومانی خبر داد. بنا به این دستور، قرار شد یارانه ۱۰۰ هزار تومانی به مناسبت ۲۲ بهمن ماه به حساب سرپرستان خانوار چهار دهک از جامعه واریز شود. سوال یارانهبگیران این است که آیا واریز یارانه ۱۰۰ هزار تومانی تمام شد و همهی مشمولان یارانه ۱۰۰ هزار تومانی خود را دریافت کردهاند یا واریزی ها ادامه دارد؟جدیدترین جزئیات از واریز یارانه ۱۰۰ هزارتومانی ۲۲ بهمن چیست؟
پنج شنبه هفته گذشته بود که قرار شد یارانهای جدید به حساب سرپرست خانوارها واریز شود. البته این یارانه، یک یارانه دائمی نبود و تنها به مناسبت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی به برخی از افراد پرداخت میشد.
یارانه مورد نظر همان شب به حساب تعدادی از سرپرستان خانوار واریز شد و عده زیادی نیز هیچ یارانهای دریافت نکردند.
واریزنشدن یارانه ٢٢بهمن برای همه مردم، اعتراضات زیادی به دنبال داشت؛ برای مثال یکی از مخاطبان اقتصاد آنلاین با انتقاد از اینکه چرا یارانه ٢٢بهمن برای همه مردم واریز نشده است، گفت: ٣ماه است که شغلی ندارم و واقعا به این یارانه نیاز داشتم.
مخاطب دیگری هم نوشت: یارانه ٢٢بهمن تنها به افرادی واریز شد که مستحق نبودند و نیازمندان واقعی جاماندند. بسیاری از مخاطبان نیز به اقتصادآنلاین گفتند: با وجود اینکه حقوقی دریافت نمیکنند، اما مشمول یارانه نشدند.
با این وجود تب و تاب یارانه جدید درحال فروکش شدن بود که در خبری اعلام شد یارانه ٢٢بهمن براساس اطلاعات به روز نشده واریز شد. با انتشار این خبر عده زیادی منتظر بودند تا بدانند واکنش مسئولان چیست و آیا یارانه اشتباه واریز شده یا خیر.
وزیر کار به این پرسش پاسخ داد؛ اما پاسخی نامفهوم. وی در خبری گفت: تعداد زیادی از بانکهای اطلاعاتی هستند که به سامانه رفاه ایرانیان متصل هستند اما تعدادی بانک اطلاعاتی نیز وجود دارند که همچنان متصل نشدهاند. ما در تعامل با بخشهای مختلف در قوه قضائیه و دولت تلاش میکنیم تا همه بانکهای اطلاعاتی را متصل کنیم.
به گفته وزیر کار، تا امروز اطلاعات بانکهای اطلاعاتی که متصل نشدند را مورد استفاده قرار ندادهایم. به این معنا که اگر اطلاعات جدیدی به دست ما برسد ممکن است وضعیت درآمدی افراد متفاوت شود در نتیجه دهکهای برخی تغییر خواهد کرد و ممکن است در دهکهای بالاتر قرار گیرند. در حال حاضر براساس مجموع بانکهای اطلاعاتی که در اختیار ما است دهکبندیها انجام شده است. این مسئله در دولت نیز مطرح شده و یکی از درخواستهایی که در شورای عالی رفاه مورد بررسی قرار خواهد گرفت این است که تمامی بانکهای اطلاعاتی در اختیار پایگاه رفاه ایرانیان قرار بگیرد تا دهکبندی دقیقتری انجام دهیم.
در واقع پاسخ وزیر کار نیز به درستی چیزی را مشخص نکرد و حتی معلوم نشد یارانه اشتباه واریز شده یا نه. بنابراین صحبتهای او نیز نمیتوانست پاسخ کسانی که میخواستند بدانند یارانه جدید به جاماندهها واریز میشود یا خیر را بدهد.
تقریبا چند روزی است که امیدها برای واریز یارانه جدید به ناامیدی بدل شده است؛ چراکه حذف ارز ترجیحی منتفی و در نتیجه، منبعی برای یارانه جدید وجود ندارد؛ با این وجود هنوز هم صحبتهایی در مورد یارانهها میشود و برخی اظهار می کنند که ممکن است یارانه به طرق مختلف به مردم داده شود؛ از جمله این روشها که پس از منتفی شدن یارانه جدید، بدان اشاره شد، میتوان به کالا کارت و یا کارت پروتئین اشاره کرد.
اما سوالی که مطرح میشود، این است که تکلیف یارانههای فعلی چه خواهد شد؟ یارانه ۴۵هزار و ۵۰۰تومانی، افزایش مییابد یا همچنان مانند قبل و به همان مبلغ پرداخت خواهد شد؟ اصلا یارانه ۴۵هزار تومانی در سال آتی ادامه خواهد داشت یا خیر؟ اقتصاد آنلاین برای یافتن پاسخ این سوالات، به مصاحبه با علیرضا نظری، نماینده مردم خمین در مجلس پرداخته است.
نظری در پاسخ به این سوال که نظر دولت در مورد یارانهها چیست؟ اظهار داشت: نظر دولت در بحث یارانهها مثبت است و تصمیم دارند در لایحه مدنظر داشته باشند؛ در کمیسیون تلفیق هم روی رقم بحث شده اما هنوز نتیجه مشخص نیست؛ ولی تا جایی که من اطلاع دارم، نظرات در این باره مثبت بوده است؛ اما اینکه جمعبندی نهایی در صحن مجلس به کجا برسد، قابل پیشبینی نیست؛ اما در هر صورت نظر غالب بر این است که یارانهها باید حتما ادامه یابد.
وی ادامه داد: فعلا روی مبلغ آن بحث میشود و باید مبلغ یارانهها مشخص شود؛ اما اینکه در صحن مجلس این عدد باشد یا افزایش یابد، نمیتوان فعلا نظر دقیقی داد و باید دید در صحن آرا به چه صورت خواهد بود.
با اعلام سازمان هدفمندسازی یارانهها تا دقایقی دیگر یارانه نقدی بهمن ماه به حساب سرپرستان خانوار واریز میشود، با انجام این واریزی دولت در یک نوبت دیگر باید دو یارانه نقدی و معیشتی بنزین اسفند ماه را پرداخت کند تا پرونده یارانههای امسال بسته شود. اما وضعیت پرداخت یارانهها در سال آینده چگونه است؟
براساس اظهارات عضو کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی، تبصره ۱۴ لایحه بودجه ۱۴۰۱ درباره هدفمندی یارانهها در کمیسیون تلفیق بودجه تصویب شد.
طبق مصوبه کمیسیون تلفیق، میزان یارانه نقدی و معیشتی رقم ۷۳.۸ هزار میلیارد تومان و میزان یارانه برای تامین کالاهای اساسی ۱۰۹ هزار میلیارد تومان و یارانه دارو، تجهیزات پزشکی، تکمیل بیمه سلامت برای افراد فاقد بیمه و تامین دارو برای بیماران خاص و صعبالعلاج ۷۰ هزار میلیارد تومان و یارانه نان و خرید تضمینی گندم ۷۱ هزار میلیارد تومان تعیین شد.
براساس این اظهارات یعنی میزان یارانه نقدی و معیشتی بنزین برای سال آینده تغییری نمیکند. اما تغییر اصلی برای واریز این دو یارانه ادغام بودجه آنهاست. در سنوات گذشته بودجه یارانه معیشتی بنزین و یارانه نقدی به صورت جداگانه در قانون بودجه سال بعد منطور میشد اما این اتفاق امسال نیافتاد.
این تغییر نشان میدهد که به احتمال زیاد واریز این دو یارانه ادغام میشود. یعنی یارانه بگیران به جای دو نوبت در یک نوبت کل یارانه ماهانه خود را دریافت کنند.
دولت مردان و نمایندگان مجلس نیز در هفتههای اخیر به این موضوع اشاره کردهاند، البته یک تغییر مهم دیگر در این یارانهها وجود دارد. دولت بارها اعلام کرده که جامعه هدف دریافت یارانه جمعیت ۶۰ میلیون نفری است که یارانه معیشتی بنزین دریافت میکند.
براساس لایحه بودجه، در ظرف سه ماه سه دهک از یارانه بگیران نقدی شناسایی و حذف میشوند. در این حالت مبلغ یارانهها برای ۶۰ میلیون نفر حدود ۱۰۰ هزار تومان است. از آنجایی که هنوز جزئیات حذف یارانه بگیران اعلام نشده، احتمالا با تاخیر انجام شود.
یارانه کالا، گندم و دارو نقدی است؟
نکته اساسی درباره واریز یارانهها در سال آینده یارانه ۱۰۹ هزار میلیارد تومانی برای تامین کالاهای اساسی، یارانه ۷۰ هزار میلیارد تومانی برای دارو و یارانه ۷۱ هزار میلیارد تومانی گندم است.
براساس اظهارات قبلی نمایندگان قرار است یارانه کالاهای اساسی به صورت نقدی یا کارت خرید کالا در اختیار خانوارها قرار بگیرد. نمایندگان میگویند تا زمانی که دولت زیرساخت لازم را فراهم کند باید آن را به صورت نقدی پرداخت کند و پس از آن باید بن کارت خرید کالا به خانوارها بدهد.
اما احتمالا یارانه خرید دارو و گندم به صورت یارانه پنهان در اختیار مردم قرار بگیرد. یعنی به جای این که قیمتها افزایش یابد و مردم یارانه بیشتری دریافت کنند، دولت این یارانه را به تولید کننده میدهد.
به جز یارانه نقدی و معیشتی، روش اجرای یارانه کالاهای اساسی، گندم و دارو به صورت قطعی مشخص نیست و امکان دارد اظهارات دولتیها و مجلسیها در مرحله اجرا تغییر کند.
ادغام دو یارانه نقدی و معیشتی
در حال حاضر یک خانواده چهار نفره ۱۸۲ هزار تومان یارانه نقدی ۴۵ هزار و ۵۰۰ دریافت میکند و ۱۷۳ هزار تومان نیز یارانه معیشتی بنزین میگیرد که در مجموع حدود ۳۵۰ هزاز تومان است.
در بودجه یارانه نقدی دو نکته وجود دارد که نشان میدهد دولت به دنیال ایجاد تغییر در برنامه پرداخت یارانههاست. از یک طرف بودجه دو یارانه ادغام شده و از سوی دیگر دولت فوریت سه ماهه برای حذف سه دهک از یارانهبگیران در نظر گرفته است.
دولت در لایحه بودجه سال آینده بودجه یارانههای نقدی و معیشتی به صورت تفکیک شده نیاورده و در مجموع ۷۳ هزار میلیارد تومان منابع برای پرداخت یارانههای نقدی درنظر گرفته است
احتمالا قصد دولت این است که این دو یارانه را در هم ادغام کند. با پرداخت ماهانه ۳۵۰ هزار تومان یارانه نقدی و معیشتی به صورت یکجا، حدود ۴۵۰ هزار تومان از کل یارانهای که معاون اقتصادی رئیس جمهور گفته باقی میماند که به گفته او به صورت بن خرید کالا در اختیار خانوارها قرار میگیرد.
مبلغ کوپن خرید کالا کمتر از قیمت۱۰ کیلو برنج ایرانی است، احتمالا یک خانوار چهار نفره با کوپن ۴۵۰ هزار تومانی بتواند چند کیلو مرغ و چند کیلو برنج بخرد.
یارانه معیشتی چیست؟
یارانه نقدی برای کمک به اقشار کم درآمد جامعه مطرح شد. یارانه نقدی در سال های بعد از سبد خانوارهای پولدار حذف شد. با قول هایی که رئیسی داده است یارانه نقدی در دولت جدید با تغییراتی همراه خواهد شد.
آنطور که رئیسجمهور توضیح داده این یارانه نوعی وام قرض الحسنه است که با کارمزد دو درصد پرداخت میشود؛ بنابراین نمیتوان گفت که این یارانه بلاعوض است، اما نکته اصلی اینجاست که ابراهیم رئیسی گفته دولت به خانوارهایی که توان پرداخت ندارند کمک میکند.
در این وعده رئیسی پیشبینی شده که به خانوارهایی که توانایی بازپرداخت اقساط را نداشته باشند یارانه بازپرداخت اقساط تعلق میگیرد. معمولا حمایتهای دولتی به گروههایی مثل افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی و افراد با درآمد کم تعلق میگیرد. براساس برآوردها این پنج دهک شامل افرادی میشوند که هر دو یارانه نقدی و معیشتی را دریافت میکنند.
یارانه معیشتی در آذرماه چگونه پرداخت خواهد شد؟
با واریز یارانه ۲۰۰ هزار تومانی از آذر امسال، یارانه پنج دهک اول جامعه چندین برابر میشود. خانوارهایی که در سه دهک اول باشند با فرض یک خانواده پنج نفره، یارانهای میگیرد به شرح زیر است.
اگر یک خانواده در دهکهای چهارم و پنجم باشد، وضعیت یارانههایی که از آذر دریافت میکنند به شرح زیر است:
زمان واریز یارانه معیشتی
یارانه جدید دولت همان یارانه ۲۰۰ هزار تومانی است که ابراهیم رئیسی وعده داد در برنامههای اقتصادی خود اجرا میکند و به پنج دهک اول تعلق میگیرد. زمان واریز یارانه ۲۰۰ هزار تومانی چه زمانی است؟
آنطور که رئیسجمهور توضیح داده این یارانه نوعی وام قرض الحسنه است که با کارمزد دو درصد پرداخت میشود؛ بنابراین نمیتوان گفت که این یارانه بلاعوض است، اما نکته اصلی اینجاست که ابراهیم رئیسی گفته دولت به خانوارهایی که توان پرداخت ندارند کمک میکند.
رییس جمهوری؛ در برنامههای اقتصادی خودش اعلام کرده یکی از برنامههایش برای کمک به معیشت خانوار پرداخت یارانه جدید است.
زمان واریز یارانه ۲۰۰ هزار تومانی براساس اظهارات ابراهیم رئیسی آذر امسال است، یعنی حدود دو ماه دیگر. یارانه ۲۰۰ هزار تومانی وعدهای است که رئیسجمهور دولت سیزدهم داده و گفته که به پنج دهک اول پرداخت میشود.
به گفته او قرار است برای خانوارهای پنج دهک اول کارت اعتباری معیشت صادر شود. این کارتها هر ماه بهازای هر نفر بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان شارژ میشوند. پنج دهک اول جمعیت کشور این یارانه را میگیرند، با این تفاوت که دهکهای اول، دوم و سوم به ازای هر نفر ۲۰۰ هزار تومان و دهکهای چهارم و پنجم به ازای هر نفر ۱۵۰ هزار تومان دریافت میکنند.
دیدگاه خود را ارسال کنید