قیمت مسکن
افت شدید در راه قیمت مسکن | قیمت مسکن به کجا میرسد؟
با ۲۰۰ میلیون و ۳۰۰ میلیون پیش پرداخت صاحب خانه شوید؛ با این مدل آگهی، وسوسه خرید مسکن در بین متقاضیان واقعی بازار بیشتر شده است.
قیمت مسکن امروز
یک کارشناس صنعت ساختمان با توجه به فراخوان برخی شرکتهای تعاونی مسکن گفت: با توجه به اینکه ادامه سیاستهای تورمی کاهش قیمت مسکن در سال ۱۴۰۱ را دور از انتظار خواهد کرد، جوسازی عدهای بر بستر شرکتهای تعاونی، در قالب ارزان فروشی مسکن، راه جدیدی برای کسب درآمد از جیب مردم شده است.
با ۲۰۰ میلیون و ۳۰۰ میلیون پیش پرداخت صاحب خانه شوید؛ با این مدل آگهی، وسوسه خرید مسکن در بین متقاضیان واقعی بازار بیشتر شده است. سیگنال بانک مرکزی برای ترغیب مردم جهت خرید مسکن، شرایط را برای افراد کلاهبردار، واسطهها و شرکتهای بعضا تعاونی، جهت بهره برداری از سرمایه مردم در قالب پیش فروش خانه آن هم با مبالغ بسیار پایین فراهم کرد.
به تازگی مرکز آمار ایران در گزارشی، تورم سالانه در سال ۱۴۰۰ را ۳۳.۰۱ درصد اعلام کرد. این در حالی است که شاخص تورم سالانه مسکن در سال ۱۳۹۹ حدود ۷۹.۰۴ درصد تعیین شده بود که نشان دهنده کاهش ۴۶.۰۳ درصدی تورم سالانه مسکن است.
در همین رابطه خشایار باقرپورمدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی تهران میگوید: با انتشار نرخ تورم مسکن از سوی بانک مرکزی، فضا برای سوء استفاده متخلفانی که روی بستر تعاونیها درحال تخلف هستند بیش از گذشته فراهم شد. چرا که بسیاری از متقاضیان مسکن که بودجه کافی برای خرید یک واحد مسکونی ندارند تنها راه خانه دار شدن را مشارکت در پیش فروش میدانند. این شرکتهای تعاونی اساساً با اهداف تعاون تأسیس نشده اند بلکه تنها برای سوءاستفاده از ساختار تعاون برای مشروعیت بخشیدن به تخلفات خود انتخاب کرده اند.
باقرپور با بیان اینکه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی متولی صدورمجوز تأسیس شرکتهای تعاونی میباشد، اما مجوز فعالیت در حوزه مسکن و انبوه سازی را این وزارتخانه صادر نمیکند، گفت: مجوز اصلی برای ساخت و ساز توسط اشخاص، شرکتهای انبوه ساز و یا شرکتهای تعاونی مسکن شامل سند مالکیت، پروانه ساختمان و یا مجوز پیش فروش است که متأسفانه در پروژههای مطرح شده توسط این شرکتهای تعاونی نما، اثری از پروانه ساختمان و سند مالکیت و یا مجوز پیش فروش وجود ندارد.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی تهران ادامه داد: طبق گزارش اسفند ۱۴۰۰ معاملات مسکن که از سوی بانک مرکزی منتشر شد، نرخ تورم در این بخش طی ۱۸ ماه گذشته سابقه نداشته است.
وی تصریح داشت: به دنبال انتشار این گزارش، افراد سود جو که مدتهاست کار خود را با انتشار آگهی و فراخوان پیش فروش مسکن، با اعداد و ارقام غیر واقعی آغاز کرده اند بیش از پیش بستر سودجویی و کلاهبرداری را فراهم دیده اند. در هیاهوی تبلیغاتی این شرکت ها، هموطنانی که سرمایههایی در حد ۱۰۰ یا ۲۰۰ میلیون تومان دارند اقدام به سرمایه گذاری دارایی خود در پروژههای آنها کرده و به انتظار خانه دار شدن بعد از سه سال میمانند، اما در نهایت واقعیتی که با آن مواجه خواهند شد کوتاه ماندن دستشان از تمام دارایی و سرمایه شان خواهد بود.
به گفته این کارشناس صنعت ساختمان؛ پروژههای اعلامی از سوی شرکتهای تعاونی نما، واهی بوده و آنها صرفا به دلیل اینکه مشمول قانون ساماندهی پیش فروش نشوند برای فعالیت خود از ساختار تعاون استفاده میکنند.
قبل از سرمایه گذاری در پیش فروش مسکن چه کنیم؟
باقرپور در پاسخ به این سوال که مردم درمواجه شدن با چنین آگهیهایی چه باید بکنند؟ گفت: مردم قبل از هر اقدامی باید اصل سند مالکیت زمین را از شرکت تعاونی ها، شرکتهای انبوه ساز و حتی اشخاص حقیقی جهت استعلام از اداره ثبت درخواست کنند. هیچ کدام از پروژههای معرفی شده از سوی شرکتهای متخلف سند مالکیت نداشته وصاحبان تعاونی تنها با قولنامههای صوری در حال انجام تخلف هستند.
وی یادآور شد: خریداران خانه در مرحله بعد باید اصل پروانه ساختمان پروژههای مطرح شده از سوی این شرکتها را مطالبه کرده و استعلام آن را از شهرداری منطقه بگیرند.
به گفته باقرپور مردم ما باید قبل از سپردن دارایی خود به این شرکت ها، اقدامات لازم را جهت استعلام و شناسایی بیشتر از پروژهها و طرحها انجام دهند تا جلوی تخلفات بیشتر و از دست رفتن پس انداز آنها گرفته شود. این در حالی است که دقیقا افرادی سمت این آگهیها میروند که قرار است تمام سرمایه خود را به دست صاحبان این شرکتها بسپارند.
نیم نگاهی به بازار مسکن در سال جدید
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی تهران در بخش دیگری در خصوص وضعیت قیمتها در بازار مسکن گفت: مسکن یک رکود تورمی که شیب آن پایینتر از شیب نرمال تورم جامعه است را میگذراند. این وضعیت حاصل کاهش قدرت خرید مردم در طی سالهای اخیر به ویژه در ۱۴۰۰ میباشد.
وی ادامه داد: گزارش بانک مرکزی نشان میدهد که ۲۰ درصد حجم معاملات مسکن کاهش داشته و نشان از رکود حاکم در بخش معاملات مسکن است. این فرایند احتمالا با توجه به تأثیر روانی گزارش اخیر بانک مرکزی کمی از رکود حاکم بر بازار مسکن را کاهش دهد، اما همان تورم نرمال هر ماه در سال ۱۴۰۱ تکرار خواهد شد.
باقر پور با تأکید بر اینکه در بهمن و دی ماه ۱۴۰۰ نرخ تورم مسکن به زیر نیم درصد رسید و تورم در اسفند ۱۴۰۰ روی قیمتهای بازار مسکن بارگذاری شد، گفت: بازگشت تورم مسکن به همان نرخ نرمال در آخرین ماه سال ۱۴۰۰ نشان میدهد که فنر فشرده تورم پس از گذشت دوماه در روزهای پایانی سال رها شد و نتیجه اتفاق جدیدی در بازار مسکن نبود.
به گفته این کارشناس صنعت ساختمان؛ در سال جاری به دلیل عدم تغییر در سیاستهای اجرایی تکرار افزایش ۲ تا ۳ درصدی تورم در هر ماه دور از انتظار نخواهد بود.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی تهران ادامه داد: گرانی بیش از حد و کاهش تعداد معاملات مسکن نتیجه یک سال و نیم وعده دادن برخی به مردم برای ارزانی مسکن است.
وی تصریح داشت: به خریداران اصلی مسکن توصیه میشود در هر سطح مالی به وعدههای واهی توجه نداشته باشند؛ چون قیمت مسکن در سال ۱۴۰۱ کاهشی نیست. باید به طور منطقی با بازار برخورد داشته و از پُرشتابی و یا خواب سنگینی جهت خرید خانه پرهیز کنند.
آخرین گزارش رسمی دولت از رشد مصالح ساختمانی خبر میدهد.
در سال ۱۴۰۱ شاهد ریزش قیمت مسکن خواهیم بود؛ آن هم در شرایطی که قیمت مسکن تابع چهار پارامتر قیمت زمین، قیمت مصالح، قیمت عوارض شهرداری و قیمت نیروی کار است که بررسیها نشان میدهد که در هر ۴ عامل، شاهد افزایش قیمتها بودهایم.
براساس گزارش مرکز آمار ایران مربوط به پاییز ۱۴۰۰، سنگ پلاک صیقلی تراورتن سفید درجه یک ۷.۹ درصد، ماسه شسته ۲۹.۶ درصد، آجر ماشینی سوراخدار سفید ۸.۱ درصد، تیرآهن نمره ۱۴ حدود ۹.۴ درصد، میلگرد ساده نمره ۱۸ و کمتر ۶ درصد، سیمان پرتلند تیپ دو ۷.۱ درصد و گچ ۵.۷ درصد نسبت به تابستان سال گذشته افزایش قیمت داشته است.
اگرچه هنوز آمار رسمیای درباره قیمت مصالح ساختمانی منتشر نشده، اما روایت سازندگان مسکن، از ادامه رشد قیمتها در ماههای پایانی ۱۴۰۰ حکایت دارد. بر همین اساس، فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوهسازان تاکید کرده؛ افزایش قیمت میلیگرد به کیلویی ۱۷ هزار تومان و همچنین قیمت فولاد و سیمان با رشد چند برابری باعث شده که هزینه تمام شده ساخت مسکن افزایش یابد و همین امر خود در آینده بازار ساخت وساز مسکن تاثیر گذار خواهد شد.
سعید آسویار، کارشناس بازار مسکن نیز با اشاره به رشد تا ۵۰ درصدی قیمت مصالح ساختمانی در یک سال گذشته تاکید کرده؛ کسانی که در اواخر سال گذشته اقدام به خرید مسکن کردند، به نظر من برنده شدند؛ چرا که قیمت تمام شده ساخت در سال جاری افزایش مییابد.
آسویار بیان کرده؛ قیمت مصالح ساختمانی ۵۰ درصد و عوارض شهرداری ۴۰ درصد افزایش یافته است. زمین شهری قابل ساخت نیز وجود ندارد. بنابراین قیمت زمین بالا میرود. نرخ دستمزد هم در ظاهر ۵۷ درصد رشد داشته اما عملا وقتی وارد نیروی کار میشود به ۷۰ تا ۱۰۰ درصد میرسد؛ زیرا سازندهای که به طور مثال ۱۰۰ نفر پرسنل در پروژه خود دارد در مواقع بیکاری و بارندگی باید دستمزد بدهد.
وی در تشریح وضعیت بازار ساخت و ساز در اواخر سال گذشته گفته؛ از نیمه دوم اسفندماه، دلالان آهن، کاشی، سرامیک و به طور کلی مصالح ساختمانی از فروش خودداری میکردند؛ زیرا اگر میفروختند باید در اردیبهشت با قیمتهای بالاتری همان کالاها را میخریدند.
مسوولان میگویند امسال قطعا نرخ مسکن در تهران و سایر شهرها کاهش مییابد و دولت ومجلس و شهرداریها در این زمینه برنامه دارند.
افزایش نرخ مسکن طی سالهای اخیر در کشور بسیاری از خانوادهها را با چالشهای بزرگ اقتصادی همراه کرده و گران شدن اجارهبها و رشد نرخ مسکن سبب شده بخش اعظم درآمد خانوادهها به ویژه زوجهای جوان به این موضوع اختصاص یابد.
برخی رشد مسکن را ناشی از تورم و برخی ناشی از قفل شدن ساخت و ساز در کلانشهرها میدانند مشکل هرچه هست دولت جدید تصمیم برای تغییر و تحول در این موضوع دارد. شهرداری تهران هم همسو با برنامه دولت قرارگاه مسکن راه اندازی کرد و اواخر سال پیش تفاهم نامههایی هم در این راستا بین شهرداری، بنیاد و مسکن و ... منعقد شد تا گرهی از مشکل مسکن در پایتخت که جمعیت زیادی را در دل خود جای داده است، باز شود. خانوادههای زیادی در کشور اکنون برایشان این سوال مطرح است که مسکن امسال ارزان میشود یا گران؟ یا اصلا نرخ آن ثابت میشود و تغییری نخواهد داشت؟
حتما نرخ مسکن کاهش مییابد
درباره موضوع نرخ مسکن در سال جدید به سراغ احسان متولیان دبیرکل مجمع شهرداران کلانشهرهای ایران رفتیم. وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا در سال جاری نرخ مسکن تعدیل میشود یا خیر و شهروندان منتظر کاهش نرخ مسکن در شهرها باشند یا خیر، گفت: حتماً انشاءالله این موضوع محقق میشود همایشی اواخر سال پیش معاونت شهرسازی شهرداری تهران با مشارکت انبوهسازان برگزار کرد و از معاونان کلانشهرها نیز دعوت به عمل آمد در این همایش موضوع برنامهها برای تعدیل و کاهش نرخ مسکن و باز شدن قفل ساخت و ساز مورد بحث و گفتوگو و بررسی قرار گرفت.
وی افزود: تفاهمنامهای هم اواخر سال پیش شهرداری تهران با بنیاد مسکن و وزارت راه و شهرسازی برگزار کرد که بر این اساس برنامه ساخت و ساز در سال جاری گسترش مییابد و جهش ساخت و ساز را شاهد خواهیم بود کما اینکه در کنار این موضوع تشکیل قرارگاه مسکن در شهرداری تهران فعال شده است.
کاهش نرخ مسکن در تهران بر روی کاهش نرخ مسکن در شهرهای دیگر هم تأثیرگذار است
دبیرکل مجمع شهرداران کلانشهرهای ایران ادامه داد: قطعا کاهش نرخ مسکن در تهران بر روی کاهش نرخ مسکن در شهرهای دیگر هم تأثیرگذار است و هر زمان قیمت مسکن در تهران تغییر کرده به تدریج در سایر شهرها هم اثر گذاشته است.
با همکاری دولت موضوع ساخت و ساز را در شهرهای مختلف بسط میدهیم
متولیان خاطرنشان کرد: برنامههایی داریم که با همکاری دولت موضوع ساخت و ساز را در شهرهای مختلف بسط دهیم و با مشارکت مردم و دولت انشاءالله جهش ساخت و ساز و بهبود وضعیت مسکن را در سال جاری شاهد خواهیم بود و نرخ مسکن کاهش بر همین اساس کاهش مییابد.
ساخت و ساز رونق مییابد
مهدی چمران رئیس شورای شهر تهران هم پیش از ابتلای خود به کرونا و بستری در بیمارستان اظهارداشت: به هر حال مسأله ساخت و ساز با شرایط اقتصادی ارتباط مستقیم دارد و با توجه به اینکه شرایط اقتصادی را نسبت به قبل بازتر و روشنتر میبینیم احساس میکنیم به طور کلی نه در تهران بلکه در کل کشور موضوع ساخت و ساز رونق مییابد تجربه نشان داده زمانهایی که ساخت و ساز در تهران رونق میگیرد این موضوع به شهرهای دیگر هم سرایت میکند بنابراین با توجه به این مسأله به نظر ما آینده روشنتری در مورد ساخت و ساز در تهران وجود دارد.
در دوره پنجم مدیریت شهری ساختمان سازی را قفل کردند
از طرفی باید برنامهریزیها را به سمت بافت فرسوده پیش ببریم جلساتی با وزیر مسکن و راه و شهرسازی برگزار شده و مدیریت شهری و شورا بنا دارد که رویکردها و سرمایهگذاریها به سمت بافت فرسوده رود. متاسفانه در دوره پنجم مدیریت شهری ساختمان سازی را قفل کردند و یک خود تحریمی ایجاد کردند و مشکلاتی در زمینه مسکن فراهم شد.در حال حاضر عقبماندگیهای جدی در زمینه نوسازی بافت فرسوده داریم و باید در زمینه نوسازی کار را سرعت دهیم. بافت فرسوده در مواقعی مانند زلزله و سایر حوادث بسیار خطرساز است و باید حتما فکری برای آن کرد. در زمینه مسکن در شهرهای اطراف تهران البته بحثهای دیگری مطرح است ولی در خود تهران بیشتر باید سرمایهگذاری را به سمت بافت فرسوده ببریم.
چمران بیان داشت: ببینید این مسأله ابعاد پیچیدهای دارد به هر حال با رونق ساخت و ساز گرهها در این زمینه باز میشود دولت هم برنامهریزی کرده که سالانه حدود یک میلیون مسکن در اختیار مردم قرار دهد و بسازد و شهرداری هم همراستا با دولت اقداماتی را آغاز کرده زمانی که ساخت و ساز رونق یابد این موضوع برای شهرداریها هم امیدبخش است و اگر قفل ساخت و ساز باز شود قاعدتاً وضعیت مسکن بهتر میشود و میتوان از رشد بیجا و بیمحابا مسکن جلوگیری کرد و واحدهای مسکونی راحتتر و سریعتر در اختیار شهروندان قرار گیرد به هر حال زمانی که قفل ساخت و ساز باز شود و مصالح هم با قیمت متعادل باشد قیمت مسکن هم متعادل خواهد شد و انشاءالله در این راستا هم وضعیت بهتری در سال جدید خواهیم داشت.
در سال جدید شاهد اتفاقات مثبتی در حوزه مسکن خواهیم بود
کمال علیپور خنکداری عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی هم در این زمینه، اظهار داشت: در سال جدید شاهد اتفاقات مثبتی در حوزه مسکن خواهیم بود؛ زیرا هم دربودجه امسال مجلس تسهیلات خوبی برای مسکن در نظر گرفته است و هم دولت اقدامات سازنده ای انجام داده است.
اختصاص حدود ۴۵۰ میلیون تومان برای ساخت مسکن برای شهرها و کلانشهرها
وی افزود: در بودجه حدود ۴۵۰ میلیون تومان برای ساخت مسکن برای شهرها و کلانشهرها و حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون تومان هم برای روستاها دیده شده است همچنین دولت در ساخت مسکن اقدامات خوب و مثبتی را رقم زده است یعنی حدود هفتصد و پنجاه هزار واحد مسکن را در سال جدید در دستور کار دارد.
عضو کمیسیون عمران مجلس تاکید کرد: قطعاً امسال شاهد کاهش قیمت مسکن خواهیم بود که این یک اتفاق مثبت و خبر خوبی برای مردم است.
روند نزولی قیمت مسکن در کشور
علیپور تصریح کرد: در اواخر سال گذشته شاهد رکود در بازار مسکن بودیم که این رکود با اقدامات دولت و مجلس در سال جدید ادامه دار خواهد بود و شاهد روند نزولی قیمت مسکن در کشور خواهیم بود.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی با اشاره به افزایش اجاره بهای مسکن، بیان داشت: متاسفانه در کشور نظارت هایی بر روی بازار مسکن وجود ندارد یا اگر هم است بسیار ضعیف عمل می کند. یعنی اتحادیهها که با هدف بازوی کمکی دولت تشکیل شده اند یا تعزیرات حکومتی هر دوی آن ها بسیار ضعیف عمل میکنند.
عزمها برای کاهش نرخ مسکن جزم شد
خبرهای خوش حوزه مسکن حالا یکی پسی از دیگری در راه است. به نظر میرسد عزم شهرداری، دولت و مجلس برای کاهش نرخ مسکن جزم شده و حالا باید منتظر ماند و باید دید نتیجه چه خواهد شد. آیا نرخ مسکن در سراشیبی سقوط است؟ و امسال چند خانواده صاحب خانه میشود.
به دلیل افزایش قیمت مسکن در چند سال اخیر، متقاضیان خرید مسکن به سمت خرید آپارتمان های با متراژهای پایینتر کشانده شدهاند.
بسته به منطقه مورد نظر، قیمت واحدهای آپارتمانی ۴۰ متری متفاوت میباشند. بیشتر این واحدها در مناطق جنوب و جنوب شرق تهران قرار گرفتهاند و به ندرت میتوان در مناطق بالاشهر، آپارتمان قیمت مناسب ۴۰ متری پیدا کرد.
در ادامه چند نمونه از واحدهای آپارتمانی نُقلی همراه با قیمت آنها در مناطق مختلف تهران را بررسی خواهیم کرد.
اولین منطقه مورد بررسی، نواب است. یک آپارتمان ۳۷ متری تک خوابه و ۱۰ ساله در این منطقه، ۶۷۰ میلیون تومان قیمت دارد.
در نارمک، یک واحد ۳۸ متری ۱۰ ساله با یک اتاق خواب، ۱ میلیارد تومان قیمت خورده است. همچنین برای خرید یک آپارتمان ۴۰ متری ۶ ساله تک خوابه، ۱میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان باید پرداخت کرد.
در محلههای بالاشهر تهران، مثلا یک واحد ۴۰متری ۶ ساله و تک خوابه در نیاوران (جمشیدیه) ۳میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان ارزش دارد.
تهرانپارس نیز یکی از مناطق شرق تهران است که برای خرید یک واحد آپارتمان ۴۵ متری ۷ ساله با یک اتاق خواب در این منطقه باید ۱ میلیارد و ۲۷۰ میلیون تومان پرداخت کرد. همچنین یک واحد ۴۵ متری ۱۰ ساله در این منطقه، ۱ میلیارد و ۲۶۰ میلیون تومان قیمت خورده است.
در قیطریه نیز برای خرید یک واحد ۴۵ متری ۴ ساله (البته بدون خواب) باید ۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان بپردازید.
همچنین یک واحد آپارتمان ۴۵ متری نوساز در منیریه با یک اتاق خواب، به قیمت ۱ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان به فروش میرسد.
باغ فیض نیز یکی از مناطق محبوب شرق تهران میباشد و بودجه لازم برای خرید یک واحد نوساز ۴۵ متری تک خوابه در این منطقه، ۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان است.
البته توجه داشته باشید که قیمت مسکن در هر محله باتوجه به متراژ، سن واحد، شرایط مالک و... متفاوت است و قیمتهایی که در گزارش آمدهاست، مطلقا بیانگر قیمت مسکن در این محلهها نیست
بازار مسکن شهر تهران در تیرماه ۱۳۹۹ تغییر معاملات و قیمت را نسبت به خرداد امسال و تیر ماه پارسال تجربه کرد. متوسط قیمت حدوداً ۲۱ میلیون تومانی شد که رشد ۵۷ درصد نسبت به سال قبل و افزایش ۱۰ درصد را نشان داد. معاملات نیز با ۱۴ هزار و ۴۷ فقره به حالت نرمال برگشت و از جهش ۱۹۳ درصد نسبت به تیرماه پارسال و افزایش ۳۰ درصد نسبت به خرداد امسال حکایت داشت.
از نمایه های معنی دار معاملات در تیر ماه می توان به رشد سالیانه بالای ۲۰۰ درصدی خرید و فروش در مناطق ۳، ۵، ۶، ۷، ۱۰، ۱۱، ۱۳ و ۲۲ اشاره کرد. در منطقه ۱۳ معاملات رشد سالیانه ۳۱۴ درصد داشت در حالی که در این لیست مناطق ۶، ۱۱، ۱۳ و ۲۲ جزو ۱۰ منطقه پر تقاضای تهران محسوب نمی شوند.
حسام عقبایی در گفتوگو با پانا درباره وضعیت قیمتی بازار مسکن اظهار کرد: «وضعیت بازارهایی مانند ارزو طلا در آنچه که شرایط قیمتی کنونی بازار مسکن است، بیتاثیر نیست اما رشد قیمت مسکن از بهمن سال 98 شکل گرفته است.»
وی افزود: « قبل از ایجاد سونامی قیمت ارز و طلا رشد قیمت مسکن استارت خود را زده بود اما وضعیت قیمتی در بازارهایی مانند طلا و ارز یا رشد شاخص در بورس آن را تشدید کرد.
نائب رئیس اتحادیه مشاوران املاک عنوان کرد: «مولفههای تاثیرگذار دیگری نیز در قیمت مسکن نقش دارند. بازگشت قیمت ارز به وضعیت قبل در کوتاهمدت تاثیری بر بازار مسکن و عقبگشت قیمتی نخواهد داشت اما میتواند در درازمدت از افزایش قیمت بیشتر مسکن جلوگیری کند.»
رشد قیمت مسکن در وضعیت غیرکرونایی بیش از این بود
عقبایی خاطرنشان کرد: « رشد قیمت مسکن اگر در وضعیت کرونا قرار نداشتیم بیشتر از نرخهای کنونی بود اما ورود به دوران کرونا حرکت نقدینگی به این بازار را کنترل کرد و رشد قیمتی در آن از سقف تورم بیش رفته است و در نیمه دوم سال عدم افزایش قیمت قابل پیشبینی است اما نشانههایی از کاهش قیمت در این بازار وجود ندارد.»
نائب رئیس اتحادیه مشاوران املاک در پاسخ به این پرسش که آیا شرایط افزایش قیمت در این بازار میتواند عاملی محرک برای ساخت و تولید مسکن باشد، اظهار کرد: « به نظرنمیرسد این افزایش قیمت عامل محرک برای تولید باشد وقتی رشد قیمت مسکن نامتعارف و غیرمنطقی افزایش یابد بازاری متزلزل به وجود میاید که جذب سرمایهگذاری را به دنبال نخواهد داشت به این دلیل که سرمایهها به دنبال بازارهای باثبات هستند و کاهش صدور پروانههای ساختمانی در سال گذشته نیز وجود داشته است.»
متزلزل بودن بازارها از عوامل کاهش تولید در این بخش خواهد بود
عقبایی خاطرنشان کرد: « وقتی اقلام و محصولات ساخت و ساز مسکن به صورت روزانه تعیین میشود و برخی از اقلام طی دو تا سه ماه حدود 300 درصد رشد را تجربه میکند طبیعی است که ریسک سرمایهگذاری در این بازار افزایش مییابد و عدم پیشبینی قیمتی در بازار مسکن برای آینده این چشمانداز را برای سرمایهگذری در اختیار آنان قرار نمیدهد. متزلزل بودن بازارها از عوامل کاهش تولید در این بخش خواهد بود.»
وی با بیان اینکه عرضه و تقاضا اصلیترین شاخص در قیمت مسکن است، اظهار کرد: » برخلاف آنچه که گفته میشود که عوامل دیگری علاوه بر عرضه و تقاضا در بازار مسکن موثر است باید گفت که عرضه و تقاضا مهمترین و تاثیرگذار ترین عامل است.»
براساس گزارشهای رسمی بالاترین تعداد معاملات شهر تهران در تیرماه امسال به میزان ۷۳.۱ درصد به ترتیب در مناطق ۵، ۴، ۲، ۱۰، ۱۴، ۷، ۱، ۸، ۳ و ۱۵ انجام شد. ۴۰.۶ درصد قراردادهای خرید و فروش تنها در چهار منطقه ۵، ۴، ۲ و ۱۰ منعقد شده است. منطقه ۵ با ۱۴.۹ درصد از معاملات کماکان پیشتاز تعداد قراردادهای خرید و فروش مسکن در تهران است.
سهم مناطق ۴، ۲ و ۱۰ نیز به ترتیب ۸.۷ درصد ۸.۶ درصد و ۸.۴ درصد از کل تعداد معاملات شهر تهران بوده است. نرخ رشد سالیانه قیمت در این مناطق نیز به ترتیب ۶۰، ۶۲، ۵۵ و ۴۸ درصد بود.
نکته دیگر اینکه هم اکنون فقط دو منطقه از شهر تهران شامل ۱۸ و ۱۹ دارای میانگین قیمت مسکن کمتر از ۱۰ میلیون تومان در هر متر مربع هستند در حالیکه تیرماه سال گذشته تعداد مناطقی که قیمت مسکن در آنجا کمتر از متری ۱۰ میلیون تومان بود به ۱۰ منطقه می رسید.
از طرف دیگر با اینکه نرخ رشد سالیانه قیمت ۵۷ درصد بوده است، شاخص بیشترین تقاضا بر اساس ارزش هر واحد مسکونی رشد ۸۸ را نشان می دهد. تیر ماه سال قبل واحدهای ۳۰۰ تا ۴۵۰ میلیون تومان بالاترین تقاضا را در شهر تهران داشتند در حالی که تیرماه سال جاری این رتبه به واحدهای ۶۰۰ تا ۸۵۰ میلیون تومان رسید.
تغییر دیگر میتواند به رشد ۲ واحد درصدی خانه های بالای ۱۰۰ متر نسبت به سال گذشته مربوط باشد. تیرماه ۱۳۹۹ واحدهای بیش از ۱۰۰ متر مربع ۳۰.۱ درصد کل قراردادهای خرید و فروش را در بر گرفت در حالی که تیر ماه ۱۳۹۸ این میزان ۲۸ درصد بود.
کارشناسان معتقدند بخش مهمی از رونق بازار میتواند ناشی از ورود سرمایهها از بورس به بازار مسکن مربوط باشد. البته انتظارات تورمی، رشد نرخ ارز، افزایش قیمت مصالح ساختمانی، اخبار مربوط به دریافت مالیات از خانههای خالی در تابستان جاری و الزام به دریافت کد رهگیری نیز در افزایش معاملات مسکن شهر تهران بی تاثیر نبوده است.
دیدگاه خود را ارسال کنید